Віктор Янукович: “В основі нашої політики завжди будуть національні інтереси”

Як уже повідомлялося, Президент України Віктор Янукович дав інтерв’ю, присвячене широкому колу актуальних питань, зокрема внутрішньополітичній, зовнішньополітичній та економічній ситуаціям у державі. Пряму телевізійну трансляцію інтерв’ю Глави Держави здійснювали провідні національні телеканали. Під час інтерв’ю Президент анонсував проведення у січні прес-конференції для українських і закордонних ЗМІ, на якій будуть підбиті підсумки 2013 року та визначені пріоритети на 2014 рік.

Про Держбюджет-2014
Державний бюджет на 2014 рік передбачатиме реалізацію рекордної кількості інфраструктурних проектів, наголосив Президент України Віктор Янукович. За його словами, у 2014 році розпочнеться реалізація низки проектів, розроблених, зокрема, з Російською Федерацією. “Нас очікує будівництво разом із Росією двох блоків на Хмельницькій АЕС. Нас очікує будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Кіровоградській області”, – підкреслив він. Україна та Росія реалізовуватимуть спільні проекти у суднобудуванні, літакобудуванні, енергетичному та транспортному машинобудуванні. Президент також наголосив на важливості співпраці з таким стратегічним партнером України, як Китай. “Ми вже маємо товарообіг у 10 мільярдів доларів. Наша мета в найближчі роки – збільшити цей товарообіг у рази.

***

У Державному бюджеті 2014 року буде передбачено 6 мільярдів гривень на повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР, зазначив Президент. За його словами, необхідно виконати свій обов’язок перед вкладниками, які повірили державі, але не отримали свої кошти.

***

Гідне матеріальне забезпечення та соціальний захист населення залишаються пріоритетом державної політики. “Матеріальне забезпечення кожної людини і соціальних верств населення, таких, як пенсіонери, інваліди, – це на першому місці. Це обов’язок держави”, – сказав Віктор Янукович. Як зазначив Президент, у проекті Державного бюджету на 2014 рік соціальна частина буде не меншою, ніж у попередні роки. “Ми за цим питанням дуже уважно слідкуємо, і це для нас питання принципове”, – сказав Віктор Янукович. Він також наголосив на необхідності посилення роботи з подолання сирітства. На переконання Глави Держави, важливо збільшувати виплати при народженні дитини. “По всіх соціальних напрямках обов’язково ми цю політику будемо продовжувати”, – підкреслив Президент.
Про фінансові домовленості з РФ
Фінансові домовленості з Російською Федерацією спрямовані на підтримання економічної стабільності держави в нинішніх умовах, наголошує Президент України Віктор Янукович. “Я думав про те, як нам пройти цей складний період, який є не тільки в Україні, а й у світі. Ми захищаємо інтереси українського народу, ми думаємо про те, щоб не знизити соціальні стандарти”, – зазначив Президент. За його словами, фінансову допомогу отримано на вигідних для країни умовах. “Цей кредит для нас, безумовно, вигідний, тому що нам ніяких умов Росія не висунула. Умови всі закладені в контракті – вони отримають 5 відсотків річних, їх це задовольняє”, – сказав Глава Держави. Президент підкреслив, що досягненню такої домовленості сприяли історичні, гуманітарні та економічні зв’язки українського та російського народів. “Безумовно, без політичної волі такі рішення не приймаються, але тут треба дивитись, у чому є наша спільна зацікавленість”, – додав Віктор Янукович.
Про паузу в підписанні Угоди про асоціацію
Україна взяла паузу в підписанні Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС для того, щоб вирішити проблемні економічні питання й напрацювати механізми захисту національного товаровиробника. “Ми зробили цю паузу для того, щоб знайти відповідь, і це для нас дуже принципове питання: на яких умовах ми підписуємо угоду про зону вільної торгівлі. Й зараз цю відповідь повинен дати уряд, який співпрацює з об’єднаннями товаровиробників, з експертами, вченими”, – наголосив Глава Держави. За його словами, ця робота має бути прозорою, за участю об’єднань товаровиробників, громадськості, ЗМІ, щоб всі мали можливість побачити як переваги, так і недоліки цієї угоди.
Про взаємини із стратегічними партнерами
Україна повинна розробити оптимальну модель взаємин зі своїми стратегічними партнерами. “Україна повинна знайти таку модель взаємин із нашими стратегічними партнерами, яка б влаштовувала всіх”, – сказав Глава Держави. За словами Президента, при цьому Україна керуватиметься інтересами своїх громадян. “В основу нашої зовнішньої політики, нашої внутрішньої політики завжди будуть покладені інтереси нашої держави, інтереси українського народу. Й іншого ніколи не буде”, – сказав Віктор Янукович. Як зазначив Президент, представники інших держав в Україні “проводять роботу, щоб нас переконати, що нам це вигідно”. “А ми говоримо, що ви нам такі умови запропонуйте, від яких ми не відмовимося. Це ж нормально, коли ми зрозуміємо, що нам це вигідно, ми це будемо робити”, – підкреслив Віктор Янукович. Він також нагадав, що Міністерству закордонних справ поставлено завдання “економізувати” зовнішню політику.
Про розслідування подій на Майдані Незалежності
Влада прагне об’єктивного розслідування подій на Майдані Незалежності у ніч з 29 на 30 листопада, наголошує Президент України Віктор Янукович. “У слідства є всі можливості досягти, так би мовити, оптимального результату в цьому розслідуванні. Й ми почуємо це, мабуть, найближчим часом”, – сказав Віктор Янукович. За словами Президента, він особисто хоче дізнатись правду в цьому питанні. “Сьогодні ніхто не втручається у дії слідчих, і ми хочемо об’єктивності та справедливості. Я думаю, що ви погодитеся з тим, що влада жодним чином не була зацікавлена в цих провокаціях і в цьому конфлікті”, – сказав Глава Держави.
Про дострокові президентські вибори
Віктор Янукович вважає проведення дострокових президентських виборів недоцільним. На думку Глави Держави, нині є важливіші питання в життєдіяльності країни, які потребують вирішення. За його словами, це, зокрема, – прийняття бюджету на 2014 рік. “Був би цей бюджет можливий сьогодні, якби ми не підійшли до нього в такій оптимальній формі?” – зазначив Президент. Питання про проведення дострокових виборів Віктор Янукович назвав надмірною політизацією і популізмом. Відповідаючи на запитання про можливість своєї участі в передвиборній кампанії 2015 року, Президент зазначив, що прийматиме рішення на підставі оцінки своєї роботи виборцями. “Я готовий відповідати очі в очі перед нашим суспільством з кожного питання, яке я обіцяв вирішити. Після того, як у мене відбудеться такий діалог із суспільством і я побачу, що в мене є перспектива і що мені дадуть можливість люди продовжити цю роботу, я прийму рішення”, – сказав він. “Потреба суспільства – якщо я це відчую, значить, я піду вперед”, – додав Віктор Янукович. Водночас Президент, за його словами, не має наміру йти всупереч інтересам країни. “Якщо в мене, умовно кажучи, рейтинг буде такий маленький і не буде перспективи, я не заважатиму країні розвиватися та йти вперед”, – зазначив Глава Держави. На думку Віктора Януковича, майбутні учасники виборчої кампанії повинні думати про розвиток держави. “Я хочу, щоб політики об’єднувалися навколо цінностей, а не навколо ідеї отримати владу”, – резюмував Президент.
Про можливі кадрові зміни
Президент України Віктор Янукович не виключає кадрових змін у зв’язку з останніми подіями у країні. “Коли ми говоримо про врегулювання будь-яких питань і коли ми бачимо, що до цієї кризи призвели недоліки роботи тих чи інших чиновників, і якщо в цьому є необхідність, звісно, ми повинні приймати кадрові рішення”, – сказав Президент. За словами Глави Держави, такі рішення мають бути глибоко продуманими, справедливими і в їх основі завжди має бути законність. “Я не прихильник рубати з плеча. Кадри ми повинні берегти, ми повинні до людей ставитися бережно. Але якщо є в цьому необхідність, якщо хтось недопрацьовує, або працює неефективно, або його робота приносить якийсь негатив суспільству, звісно, їх потрібно міняти, в цьому немає жодних сумнівів. І ми такі висновки зробимо”, – підкреслив Віктор Янукович.

(За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України
Віктора ЯНУКОВИЧА).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.