“У краю Миколи Лисенка”

Під такою назвою у залі Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка відбувся творчий звіт композиторів та музикознавців – членів Полтавської обласної організації Національної спілки композиторів, присвячений 15-річчю її діяльності.   Учасники концерту підготували яскраву і різноманітну програму із власних творів.
Голова ПОО НСКУ Тамара Оскоменко-Парулава презентувала однойменну книгу “У краю Миколи Лисенка” – збірку статей музикознавців, у якій висвітлені найбільш вагомі музичні події обласної організації – фестивалі, авторські концерти, звіти.
Концерт відкрив виступ Сергія Горюновича – композитора з Кременчука, авторитетного джазового музиканта, організатора арт-клубу “Du talon”, учасника міжнародних джазових форумів. Хормейстер за фахом, він пише хорову музику академічного спрямування (два таких твори нещодавно прозвучали у виконанні камерного хору “Гілея”). На звіті автор блискуче зіграв композиції: “Дорога до храму” та парафразу на тему пісні “Про рушник” нашого земляка Платона Майбороди.
Народного артиста України, головного диригента симфонічного оркестру Полтавського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя Віталія Скакуна слухач давно знає як невтомного популяризатора класичної музики. У його доробку – симфонічна, театральна, камерно-вокальна музика. У виконанні заслуженого артиста України Володимира Гостіщева та артиста театру Олександра Дубового у звітному концерті прозвучали “Три романси любові” на слова незабутнього Володимира Тарасенка (концертмейстер – Наталія Зайко).
Музика молодої талановитої композиторки Юлії Корженко неодноразово звучала в Полтаві – у виконанні камерного хору “Гілея”, Полтавського симфонічного оркестру, учнів дитячих музичних шкіл. Широкий жанровий діапазон, висока композиторська техніка – запорука серйозного творчого шляху молодого митця (два її хорових твори – “Херувимська” на канонічний текст і “В танці” на власний текст – успішно прозвучали у виконанні хору “Гілея” в рамках хорового фестивалю “Імені Твого ради”, що відбувся у Полтаві).
Володимир Карлаш відомий на Полтавщині як активний популяризатор гітарної музики – виконавець, педагог, автор низки нотних збірок, що значно розширили гітарний репертуар учнів музичних шкіл. До речі, у жовтні відбувся творчий звіт композитора на фестивалі гітарної музики у Миргороді. На звітному концерті у виконанні автора прозвучало кілька п’єс.
Музикознавець, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри культурології ПНПУ імені В.Г.Короленка Галина Полянська звітувала перед слухачами про свій науковий доробок за останні п’ять років. Вона ж розповіла і про досягнення музикознавців – професора, доктора мистецтвознавства, глибокого дослідника давньої музичної історії України Олександри Цалай-Якименко та ветерана-музикознавця, лектора, публіциста, автора понад 200 публікацій, у тому числі присвячених творчості полтавських митців, Лідії Івахненко.
Окрасою звітного концерту став виступ хорової і оркестрової груп пісенно-танцювального ансамблю “Полтава” обласної філармонії. З колективами філармонії полтавські композитори мають давні творчі зв’язки.

Ольга ЧЕПІЛЬ
Музикознавець

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.