Ще не перевелися гречкосії

З  давніх-давен українських селян у народі називали хліборобами, а полтавських – ще й гречкосіями. Але останнім часом у багатьох сільськогосподарських підприємствах намітилася досить тривожна тенденція до зменшення площ під посівами пшениці. А гречка й просо взагалі можуть потрапити до Червоної книги. Відбувається це тому, що в гонитві за миттєвими прибутками, часто з порушенням вимог сівозміни (хоч дотримання сівозміни обумовлене законом), чимало вітчизняних землекористувачів левову частку ріллі виділяють під кукурудзу і соняшник.
А от у ТОВ “Лиманське”, яке орендує близько 700 гектарів поряд із селом Лиман Перший Решетилівського району, з року в рік вирощують традиційні для наших країв зернові та круп’яні культури. Прагнуть при цьому дотримуватися класичної, науково обґрунтованої сівозміни. Хоча й більш економічно вигідними, принаймні в минулому році, соняшником та кукурудзою не нехтують.
Як розповіла директор господарства Тетяна Бондаренко, у 2013 році озиму пшеницю тут вирощували на 80, гречку – на 160, просо – на 100 гектарах (у цілому по району гречку було посіяно на 187, а просо – на 120 гектарах). Урожайність цих культур склала: озимої пшениці – 65, гречки – 12, проса – 25 центнерів з гектара при середньорайонних показниках відповідно: 46,3; 11,9; 22,1 центнера з гектара. Вищою за середню по району є також урожайність кукурудзи, соняшнику, ячменю. Таких вагомих результатів, на думку Тетяни Бондаренко, вдалося досягти завдяки постійному дотриманню на полях сівозміни, достатньому удобренню полів, дотриманню сучасних агротехнологій, у впровадженні яких це невеличке господарство намагається не відставати від грошовитих аграрних холдингів. А головне – сумлінній роботі членів трудового колективу, який нараховує 24 працівники. Це зокрема – інженер-механік, керуючий господарством Іван Білокінь, завідуюча токовим господарством Наталія Білокінь, комбайнери Анатолій Шинкаренко й Олексій Костогриз, механізатори Олександр Романчук, Владислав Антонець, Олександр Сорока, водії В’ячеслав Костогриз і Дмитро Дігтяр.
У господарстві завершується виплата власникам земельних паїв цьогорічної орендної плати, яка складає близько 7 тисяч гривень за пай. Розрахунок ведеться грошима, зерном, послугами, а ще – медом, адже ТОВ “Лиманське” – єдине в районі сільгосппідприємство, де зберегли колгоспну пасіку, яку дбайливо доглядає Іван Бєляєв. Тож бджілки і гречку опилюють, і життя пайовиків підсолоджують.
Агропідприємство допомагає Першолиманській територіальній громаді у вирішенні соціальних питань. Зокрема надає школі кошти на проведення різних святкових заходів. Під час зимової негоди техніка сільгоспформування розчищає вулиці від снігу, підвозить хліб пенсіонерам, які мешкають у віддалених кутках сіл. А недавно господарство придбало глибинний насос для обслуговування вуличного водогону. Тож давні добрі виробничі й соціальні традиції в ТОВ “Лиманське” бережуть та примножують.

Володимир БОНДАРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.