Позитивні результати забезпечує системна робота

Підсумки роботи нинішнього сільськогосподарського року та основні напрямки розвитку агропромислового комплексу й сільських територій у 2014 році – такі питання розглядалися на обласній селекторній нараді, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Він зокрема наголосив:
– Результати роботи у 2013 році підтверджують, що стратегія розвитку агропромислового комплексу області, спрямована на дотримання науково обґрунтованої структури посівних площ, курс на підвищення родючості грунтів дали можливість наростити обсяги валового виробництва сільськогосподарської продукції на 18,2 відсотка, намолотити понад 5,6 мільйона тонн зерна, що є найвищим показником у державі. В тваринництві також збережено тенденцію до нарощення валового виробництва продукції, нарощення чисельності поголів’я, підвищення продуктивності худоби. У молочному скотарстві очікуємо надоїти по 5,6 тисячі кілограмів молока на кожну фуражну корову. Водночас ми усвідомлюємо, що високі результати нинішнього року – це одночасно й висока відповідальність та зобов’язання на наступний рік. Тож треба вже сьогодні виробити конкретні завдання та засоби їх реалізації у напрямках рослинництва, підвищення ефективності роботи і пожвавлення інвестиційної діяльності у тваринництві, підтримки розвитку малого бізнесу на селі, вирішення питань у сфері земельних відносин. Особливу увагу слід звернути на підготовку матеріальної бази для проведення комплексу весняно-польових робіт, нарощення поголів’я худоби та птиці, підвищення продуктивності у тваринництві через формування якісної кормової бази, вдосконалення племінної роботи, розвиток кооперативного руху, продовження роботи щодо розвитку сільських територій.
Про стан і перспективи агропромислового комплексу та розвитку сільських територій доповідав директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Він зазначив, що найбільший внесок у цьогорічний полтавський коровай зробили хлібороби Гадяцького (намолотили понад 400 тисяч тонн зерна), Лохвицького (350 тисяч тонн), Миргородського (300 тисяч тонн) районів. Зупинився доповідач і на резервах у питаннях підвищення рівня врожайності сільськогосподарських культур, серед яких – використання насіння високоврожайних районованих сортів, підвищення рівня мінерального живлення грунтів. Йшлося також про необхідність у наступному році збільшення площ під цукровими буряками до 50 тисяч гектарів. За словами керівника галузі, майбутній комплекс весняно-польових робіт обійдеться аграріям області у 3,5 мільярда гривень, при цьому дефіцит капіталовкладень становитиме близько 600 мільйонів гривень. Стосовно стану озимого клину, то на понад 80 відсотках посівних площ рослини ввійшли в оптимальну для перезимівлі фазу, ще 15 відсотків – у задовільному стані.
Розрахунок за оренду земельних паїв в агроформуваннях області нині сягає 90 відсотків, що на 2 відсотки нижче від минулорічних показників, констатував начальник головного управління Держземагентства в Полтавській області Євген Кусяка. Доповідач закликав прискорити розрахунки за оренду землі.
Заступник голови ОДА Володимир Замикула акцентував увагу учасників селекторної наради на резервах агровиробництва. Зокрема в питаннях підвищення урожайності сільськогосподарських культур шляхом поліпшення якості насіння, збільшення обсягів внесених мінеральних добрив, у тваринництві – відпрацювання кормової бази, поліпшення якості кормів. Не всі резерви використано і в плані розвитку сільських територій. Районна влада має знати проблеми кожної сільської громади, з тим, щоб розробити дієвий план розвитку даної території, наголосив виступаючий.
– Високий технічний рівень забезпечення галузі, чітке дотримання технологій – саме це дасть можливість отримати відповідний результат  в аграрному комплексі області у наступному році. Основна увага приділятиметься соціальним питанням, і влада має бути організатором спорудження соціальних об’єктів, вирішення проблем сільських громад. Підтримуватиметься й інвестиційна діяльність. Ефективнішим має бути підхід у питанні розвитку тваринницької галузі в Чутівському, Машівському, Решетилівському, Зіньківському районах, – наголосив, підсумовуючи роботу селекторної наради, Олександр Удовіченко. – Рік, що завершується, був непростим як у виробничому, так і в соціально-економічному та політичному аспектах. Завдання місцевої влади – незважаючи на проблеми, забезпечити стабільність виробництва, соціальну стабільність, зробити все, щоб люди об’єктивно оцінювали всі можливості й ризики, від яких залежить благополуччя громад і територій.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.