Барвистий відгомін вишиваного свята

У  Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського  ніжно засяяло традиційними для  нашого краю білосніжними вишиванками, забриніло, засрібліло мелодіями народних пісень. І все це разом ніби трохи повернуло час у неймовірному зворотному русі й перенесло присутніх у яскравий літній вир “Параду вишиванок”, який відбувся у Києві з нагоди Дня Незалежності України. Утім жодного чародійства – це така надзвичайна атмосфера панувала в краєзнавчому музеї на урочистій церемонії нагородження учасників параду від нашої області, а їх була ціла делегація.
– Ми долучилися до двох акцій київської громадської організації “Столичні ініціативи” – “Писанковий рай” та “Парад вишиванок”. У першій стали переможцями, у другій – здобули кілька відзнак, – нагадала заступник начальника управління культури облдержадміністрації Валентина Вождаєнко. – Звісно, до столиці, в серце України, їхали з прагненням не тільки віддати данину нашим неперевершеним полтавським традиціям, а й щось почерпнути, запозичити у делегацій з інших областей. Придивившись до них, вирішили, що нам на Полтавщині бракує колективу троїстих музик. Отож тепер маємо мрію.
Учасником ходи в Києві був і народний артист України Василь Голуб. На церемонії нагородження він привітав усіх полтавців із перемогами нашої делегації й подарував глядачам уривок із майбутньої роботи, присвяченої 200-річчю від дня народження Кобзаря, – “В степу безкрайнім за Уралом” (З. Тулуб). Учениця Миргородської дитячої музичної школи Катерина Коноплич вразила слухачів проникливим акапельним співом.
– Під час “Параду вишиванок”, коли до Мистецького Арсеналу зайшла полтавська делегація, там ніби стало ще світліше завдяки неперевершеним білосніжним сорочкам і щирим усмішкам учасників, – поділилася спогадами гостя заходу, керівник проекту “Парад вишиванок” Юлія Яткевич. – Це дуже важливо, що стільки регіонів беруть участь у таких дійствах, адже ці заходи покликані довести: разом ми здатні створити щось неймовірне, відродити українську культуру та продемонструвати її всьому світові.
Нагадаємо: колекцію сорочок білим по білому спеціально для параду створив факультет технології та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка на чолі з деканом Валентиною Титаренко. А величезного “Диво-птаха” розписували працівники “Колегіуму мистецтв у Опішні”.
П’ятирічна полтавка Олександра Срібна стала переможницею конкурсу в номінації на кращу дитячу вишиванку. Та й хіба могло бути інакше, якщо вбрання для донечки пошила мама, Юлія Срібна, викладач ПНПУ імені В.Г. Короленка. За оздоблення “Диво-птаха” Полтавщину нагородили “сріблом”. Від міста Слов’янськ як переможця в номінації “Найчисельніша делегація” кожен регіон-учасник, а отже, і Полтавщина зокрема, отримав на згадку про масштабне дійство подарунок – великий кубок.
Столичні гості нагородили нашу делегацію дипломами й призами, а також закликали присутніх взяти участь у новому “Фестивалі Святого Миколая” й наступного року презентувати край у вже відомих конкурсах писанки та вишивки. Цікаво, що темою останнього стануть багаті традиції українського весілля.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.