Інновація від Нацбанку України

В  управлінні Національного банку України в Полтавській області відбулася прес-конференція щодо подальшої модернізації Всеукраїнської внутрішньодержавної карткової системи та розвитку масових безготівкових платежів із використанням карткових та інших платіжних технологій.
Реалізація Стратегічної програми розвитку безготівкових платежів в Україні на 2012–2014 роки передбачає розвиток національної платіжної системи в Україні, якою заснована Національним банком в 2000 році Національна система масових електронних платежів (НСМЕП). Це – сучасна високотехнологічна, високозахищена внутрішньодержавна система, у якій розрахунки за товари й послуги, одержання готівки та інші операції здійснюються з використанням спеціальних платіжних засобів – карток. Апелюючи до світового досвіду розвитку національних платіжних систем, головна фінансова установа країни прийняла рішення про модернізацію НСМЕП на базі відкритих міжнародних стандартів. Оскільки за статистикою 93,4 відсотка від усіх операцій із картками українських банків складають внутрішньоукраїнські операції, однією із стратегічно важливих складових модернізації національної платіжної системи стала побудова Центрального маршрутизатора – технологічної платформи для обробки міжбанківських карткових операцій усередині країни за відкритими міжнародними стандартами. Національна платіжна система дозволяє не сплачувати іноземним компаніям кошти за обслуговування внутрішньодержавних операцій із використанням платіжних карт, подбати про економічну безпеку країни. На сьогодні до Центрального маршрутизатора підключено шість банків. У планах – залучення до цієї системи більшої кількості відповідних установ.
– Модернізація дозволить знизити вартість послуг як для самих банків, так і в майбутньому для їхніх клієнтів. Одна з основних переваг – більший захист платіжної картки порівняно з іншими, що функціонують в Україні. Організація НСМЕП в особі Національного банку прагне створити для власників таких карток можливість їх використання практично на будь-якому термінальному обладнанні, яке функціонує в країні, а в перспективі – й за кордоном. Також буде реалізовано нову швидку та ефективну систему вирішення спорів, що дозволить уникнути й врегулювати конфлікт інтересів банків і клієнтів. Функціональність такої картки буде розширена від класичних продуктів до інноваційних засобів доступу до банківського рахунку, таких, як безконтактні та мобільні платіжні інструменти. Процедура отримання подібного документа нічим не відрізняється від стандартної, – проінформував начальник центру інформатизації управління Національного банку України в Полтавській області Ігор Лубяний.
У рамках НСМЕП функціонує програма “Електронний студентський квиток”, яка поєднує функції студентського чи учнівського квитків, а також банківської платіжної карти. Постановою Кабінету Міністрів України №718 передбачено виготовлення таких документів і з січня 2015-го поступове їх введення на всій території України.
Використання технологій оновленої НСМЕП при реалізації державних проектів щодо розвитку основних сфер суспільної життєдіяльності, захисту населення, освіти, охорони здоров’я дозволить оптимізувати державну політику в соціальній сфері. На прес-конференції констатувалося, що перевагами вступу до цієї системи для банків є низькі витрати на початкове підключення та роботу в системі, зменшення тривалості підключення до НСМЕП, прозорість правил і тарифів, оптимізація витратного обслуговування внутрішньоукраїнських операцій із платіжними картками своїх клієнтів, підвищення рівня захисту й тим самим зменшення спроб шахрайства.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.