Будувати Європу в Україні

В  облдержадміністрації відбувся “круглий  стіл”  на  тему  “Україна  на європейському шляху”, який провели заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко і директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Микола Перепелиця. У роботі зібрання взяли участь керівники департаментів облдержадміністрації, представники громадських і студентських організацій, науковці.
Зазначалося, що позиція Президента України Віктора Януковича однозначна – Україна обирає європейський напрямок розвитку, але йтиме до Європи своїм шляхом, зважуючи всі можливі ризики та втрати й надбання. Адже головне нині – зберегти економічний потенціал держави, робочі місця, соціальні стандарти.
Керівники та представники профільних департаментів ОДА поінформували про ситуацію, що склалася в народногосподарському комплексі області, а саме: фактичне призупинення роботи більшості промислових підприємств Кременчука, продукція яких орієнтована на російський ринок. В аналогічній ситуації може опинитися й вітчизняний агропромисловий комплекс, бо в європейських країнах нині спостерігається значне перевиробництво сільськогосподарської продукції. Наприклад, наголошувалося, що квота ЄС на вивіз українського зерна становить лише 1 мільйон тонн на рік, тоді як нині ми щороку експортуємо понад 20 мільйонів тонн. Водночас констатувалося, що 60 відсотків імпорту сировини (газ, нафта й нафтопродукти) надходить у нашу державу з Російської Федерації, а 40 відсотків технологій – із Європи, яка також інвестує 33 відсотки капіталовкладень у вітчизняну економіку, а Росія – лише 4 відсотки.
Із притаманним молоді максималізмом відстоювали представники студентства необхідність не втрачати можливості вступу до Євросоюзу, пов’язуючи з цим своє майбутнє. Вони наголошували на перевагах, які, на їхню думку, дасть євроінтеграція, зокрема зниження рівня корупції в Україні, дотримання законності, запровадження європейських цінностей у нашій державі.
У підсумку більшість учасників “круглого столу” зійшлися на тому, що Кабінет Міністрів України своєчасно зробив паузу в питаннях євроінтеграційних процесів. Адже економічна ситуація у нашій державі нині складна, відтак треба розбудовувати Європу в Україні.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.