Нерозгадана зірка Марії Башкирцевої

Виповнилося 155 років від дня народження нашої славетної землячки, художниці зі світовим ім’ям Марії Костянтинівни Башкирцевої. Наскільки великим було її обдарування, настільки ж немилосердною виявилась доля, відмірявши їй на життєвій дорозі тільки весну – дитинство і молодість. Вона згасла на двадцять шостому році, залишивши безсмертну спадщину й воістину непоясненне відчуття вічної нерозгаданості, яке продовжує хвилювати поціновувачів живопису й літературного слова вже понад століття.
Між колискою майбутньої художниці – селом Гавронці Диканського району – й Парижем, де розцвів її непересічний талант, – назавжди лежить та відстань, що вимірюється не кілометрами, а значимістю української мисткині для світової культури. Башкирцезнавці є сьогодні в багатьох країнах, на різних континентах. І великим об’єднавчим мотивом стала для них діяльність фонду “Відродження пам’яті Марії Башкирцевої”, який очолює наша землячка, нині москвичка, Тетяна Швець. Фонд не тільки опікується перекладами повної версії відомого “Щоденника” художниці, який засвідчує її літературний хист та розкриває нові, досі невідомі світоглядні грані, а й надає можливість маститим дослідникам долучатися до присвячених Марії Башкирцевій наукових читань, що вже кілька разів проводилися в Полтаві. Тим самим набирає ваги й звучання на повний голос факт яскравої приналежності видатної особистості до своєї нації, до її предковічної землі й дивовижно чутливої природи душі, накопичується неоціненний, зібраний із різних куточків світу матеріал про життєву й творчу біографію “парижанки з Гавронців” для майбутнього музею художниці в Диканьці. Жаль лише, що його заснування поки що відтерміновується.
На початку осені “Зоря Полтавщини” повідомляла про хвилюючу подію – прибуття до Полтавського художнього музею імені М. Ярошенка шедевра Марії Башкирцевої “Портрет мадемуазелі Діни”, який із благодійної допомоги родини Швеців має стати перлиною диканського музею. Це неоціненний подарунок землякам, адже роботи художниці є лише в кількох українських музеях, велика кількість полотен безслідно зникла чи загинула під час Другої світової війни.
Талановита молода жінка, красуня Марія Башкирцева – героїня  творів сучасних українських письменників, інтерес до неї не спадає. Її зірка продовжує вабити й вести за собою у нерозгадані світи людських почуттів, відкриваючи нам нові несподівані галактики і комети, заворожуючи сяйвом тієї короткої, але надривно щирої весни, якою Марія Башкирцева пройшла по землі.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.