На Михайла зима саньми приїхала

15 листопада. Акундіна (Пігасія). У народі в давнину казали, що Пігасій-мученик “сонце гасить”, через що воно і знаходиться так низько над обрієм.
18 листопада. Галактіона. Ожеледиця, снігова “крупа” дають знати про наближення потепління. Сірий ранок – день буде ясний.
19 листопада. Павла. З цим днем пов’язували “льодостав”, тобто вважалося, що саме на Павла замерзають водойми. Коли цього дня йшов сніг, традиційно очікували сніжної зими. А ще селяни помічали: якщо “корова Павлу дала багато молока”, то взимку зниження надоїв не буде.
20 листопада. Федота Студита. У народі казали, що мученик Федот мости на річках зводить. У давнину побутувала така приказка: “З Федота Студита стає холодно й сердито”. Якщо цього дня відлига, то найближчим часом, навпаки, слід чекати морозів, лід тріщить – мороз надовго. Селяни помічали: коли на Федота глибокий сніг ляже на сиру землю, то наступного року вродять жита.
21 листопада. Михайла. За погодою цього дня традиційно завбачували, якою буде весна. Так, якщо траплялася відлига – не варто чекати настання зими до Миколи (19 грудня), іній віщував великі сніги, а туман – потепління. А ще в народі казали про цей день: “На Михайла зима саньми приїхала”.
Підготувала
Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.