Джерела молочних рік

DSC_0193В  агрофірмі “Оржицька” можна смачно пообідати за 20 копійок. Пам’ятаю, що у 1980 році студентський обід в інститутській їдальні коштував у два з половиною рази дорожче. Так підприємство нині дбає про свій трудовий колектив. А роботою агрофірма забезпечує майже 400 мешканців Тарасенкового, Золотух, Маяківки та ще деяких ближніх сіл Оржицького району. Агрофірма має 5 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Середній розмір земельного паю – 4,6 гектара.
З чого вариться
тутешній борщ
Сільськогосподарське підприємство майже 20 років очолює заслужений працівник сільського господарства України, знаний аграрій, депутат обласної ради Володимир Григорович Несен. Нині СТОВ “Агрофірма “Оржицька” входить в корпорацію “Тваринпром”. Сільгосппідприємство минулого року з-поміж півсотні інших господарств корпорації за показниками надоїв стало переможцем, отримавши від корови по 9 тисяч кілограмів молока. Зараз агрофірма іде з випередженням минулорічного графіка, тому є сподівання на те, що на кінець поточного року рекорд буде перевершено.
Про сьогодення говоримо із заступником директора агроформування Іваном Хатьком. На запитання, навіщо взагалі “заморочуватися” з оплатою, якщо за смачнющий обід із борщу зі свіжим кропом, м’ясної страви з гарніром, квашених овочів “правити” таку смішну ціну, Іван Васильович відповідає:
– Для обліку. Адже щодня кухарі готують і розвозять по об’єктах більше 200 обідів – механізаторам, ремонтним бригадам, будівельникам. А люди вже звикли: п’ять днів пообідали – гривню заплатили. Я сам тут щодня харчуюся і знаю, що меню нібито й просте: котлета (“пузата”, соковита, завбільшки з долоньку. – Авт.), ребринка, тушена картопля, але все, як вдома. І всі продукти, від м’яса до хліба, – власного виробництва. Хіба що огірки та помідори для засолювання місцеві жителі вирощували вдома.
Багатогалузеве господарство розвиває свинарство, молочне тваринництво та рослинництво. Причому тваринництвом займається на науковій основі: є племінним репродуктором української чорно-рябої молочної породи ВРХ і має статус племзаводу з розведення великої білої породи свиней. Загалом у “Оржицькій” утримується понад 2700 голів ВРХ (дійне стадо, телиці, нетелі, бички на відгодівлі) та близько 6 тисяч голів свиней.
У тваринництві робота
є завжди
У НИНІШНЬОМУ році провели реконструкцію ферми на 100 корів у Маяківці  – вона також перетворилася на об’єкт із сучасним обладнанням (молокопроводами, доїльною кімнатою, холодильними установками). Значні ремонти проводилися і на свинофермі, і на фермі у Золотухах, де відгодовуються бички. Цьогорічна новинка – підвісна стеля з термоволокна у маточнику на свинофермі в Тарасенковому. Адже приміщення дуже високе, тому напнуте по всій довжині сараю “шатро” над станками, де під інфрачервоними лампами гріються яскраво-рожеві від такого освітлення поросятка, пропускає нагору вологу, унеможливлює її конденсацію всередині й утримує тепло. Здоровенні льохи відпочивають і задоволено рохкають, коли “дітвора” починає харчування. 11 приміщень на свинофермі – чисті, ваблять око свіжим яскраво-білим кольором.
– Всюди народ скаржиться, – розповідає Іван Васильович, – що роботи нема, а у нас рук не вистачає.
Саме тваринництво забезпечує роботою більшість трудового колективу агрофірми. Тільки на свинофермі працюють чотири десятки людей. За минулий рік у господарстві отримано від однієї свиноматки 2,2 опороси з середньою багатоплідністю 11,2. Тобто в середньому майже по 25 поросяток. А прирости на відгодівлі складають 720–750 грамів за добу.
Корови утримуються за потоково-цеховою системою, безприв’язно. У перерві між доїннями на МТФ №1 корови гуляють просторими боксами. У одному – більше півсотні голів. Чисто, просторо. У призначений час корови переганяються до доїльної зали з 24 доїльними апаратами, встановленими за системою “Ялинка” – зручно, швидко, кожна тварина займає своє місце, і по молокопроводах продукція надходить до охолоджувачів.
Така потужна тваринницька галузь потребує великої кормової бази. Заготовлено 15 тисяч тонн силосу, близько 3 тисяч тонн соломи, понад
2 тисячі тонн сіна. Всі комбікорми – також власного виробництва. За показниками врожайності озимої пшениці та ярого ячменю агрофірма “Оржицька” посіла перше місце у районі. Соняшнику зібрали по 36 центнерів, кукурудзи – понад 70 центнерів із гектара.
Соціально відповідальний бізнес
Навіть не одним, а одразу трьома селами опікується агрофірма. Та й з деяких інших населених пунктів їздять люди сюди на роботу. Середній вік трудового колективу – до 40 років. Окрім стабільного заробітку, як розповідає Іван Хатько, люди можуть розраховувати на підтримку та соціальні гарантії від агрофірми, як, наприклад, будівельні матеріали, інші товари та продукція за цінами, нижчими від ринкових. У разі фінансової скрути можлива навіть безвідсоткова позика. Агрофірма ставиться однаково до всіх, хто так чи інакше має стосунок до виробництва: працівників, пенсіонерів, пайовиків. Оскільки сільський водогін знаходиться на балансі господарства, плата за воду для селян також символічна. Обмолочується урожай на присадибних ділянках, орються городи.
Задоволені розрахунками 900 пайовиків господарства. За кожен земельний пай СТОВ “Агрофірма “Оржицька” виплачує по 5882 гривні орендної плати. Людям “на пай” пропонується пшениця, ячмінь, кукурудза, цукор, олія. Без проблем можна виписати поросятко чи бичка.
До послуг селян агрофірма відкрила три магазини, два кафе. Щодня лине Тарасенковим духмяний аромат від пекарні: як розповіла пекар Валентина Норка, щозміни тут виробляється 200 хлібин, 100 булок, 40 пампушок для потреб їдальні агрофірми, на продаж селянам та на харчування школярів і дошкільнят. У рецептурі – жодних штучних добавок. А на замовлення тут випечуть і короваї, і пироги, і батони.
На території господарювання АФ “Оржицька” – дві школи, два дитсадки, будинки культури. Кожне з трьох сіл на чемпіонат району з футболу побажало виставити власну футбольну команду. Форма, транспорт, м’ячі, інший інвентар – теж клопіт агрофірми. Народний хоровий колектив села Тарасенкове під керівництвом Григорія Барила має чимало дипломів і відзнак обласних та районних конкурсів, виступає у Полтаві, щорічно “ярмаркує” у Великих Сорочинцях.
У соціальну сферу за минулий рік вкладено більш як півтора мільйона гривень: всі соціальні угоди виконано і багато разів перевиконано. Тож трудівники СТОВ “Агрофірма “Оржицька” упевнено дивляться у майбутнє.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.