Не тільки вирощуй урожай, а й про людей подбай

Орний клин, який дев’ять років тому обробляло СТОВ “Ніка”, був навіть менше 200 гектарів. Нині ж у цього сільгосппідприємства, що входить до складу агропромхолдингу “Астарта-Київ”, – уже 7680 гектарів, що знаходяться на території Полтавської та Харківської областей.
– У Чутівському районі обробляємо 3,5 тисячі гектарів. Застосовуємо чотирипільну сівозміну: сіємо озиму пшеницю, цукровий буряк, сою й кукурудзу. Соняшнику вирощуємо небагато, основна ж культура – буряк. Цього року загалом по господарству під нього було відведено 1,5 тисячі гектарів, – розповів директор СТОВ “Ніка” Олександр Осєтров.
За словами головного агронома агрогосподарства Сергія Ніколенка, цьогорічна погода сприяла отриманню ваговитого врожаю солодких коренів. Так, у заліковій вазі цукровий буряк уродив у середньому по 500 центнерів із гектара порівняно з минулорічними показниками: 380 центнерів із гектара. Урожай відвозять на Новоіванівський цукрозавод (Харківська область), що належить агропромхолдингу “Астарта-Київ”.
Щодо зернових, то пшениця в господарстві вродила по 54 центнери з гектара. СТОВ “Ніка” має повний комплект техніки, необхідної для вчасного проведення усього комплексу польових робіт: зокрема потужні трактори іноземного виробництва, здатні за день обробляти до 25 гектарів кожен. Працюють на цих агрегатах місцеві механізатори, які попередньо закінчили в Хоролі курси підвищення кваліфікації. Взимку навчалися, а вже з весни сіли за кермо нової техніки. Середній вік працюючих у СТОВ “Ніка” – 35 років. Тих, хто цього потребує, підвозять на місце роботи із кількох навколишніх сіл, а також із Чутового.
Олександр Осєтров уже більше 30 років працює на землі, а в очолюваному ним господарстві – від початку його створення, тобто майже 10 років.
– Нам вдалося розширити виробництво, міцно стати на ноги завдяки бажанню працювати і кваліфікованим кадрам, – ділиться секретом успіху Олександр Миколайович. – Звичайно, велика перевага – парк сучасної техніки. На сьогоднішній день ми практично відмовилися від ручної праці – хіба що на підбиранні буряку в полі у нас працюють кілька чоловік. Так, 1,5 тисячі гектарів, відведених під буряк, обробляють не більше десяти чоловік. Загалом же колектив нашого господарства – це 170 чоловік, у тому числі й сезонні працівники. Кадри свої ми бережемо, тим більше, що хорошого працівника ще треба пошукати – не вистачає якісної профтехосвіти. Та й відповідальність – це та чеснота, якій не навчиш, вона або є, або її немає. Дороговартісну техніку, яка коштує мільйони гривень, можна довіряти лише відповідальним.
Не так давно господарство збудувало і ввело в експлуатацію сушарку потужністю 250 тонн зерна на добу. Завдяки цьому створено додатково 12 робочих місць. Окрім того, в Артемівці “Ніка” будує пункт відвантаження зерна, на якому роботу отримають ще 25 чоловік. Усі працюючі забезпечені гарячим харчуванням, у тім числі й у польових умовах, мають можливість оздоровлюватися самі й оздоровити своїх дітей.
Селяни, які віддали свої земельні паї в оренду СТОВ “Ніка”, на орендарів не ображаються, адже вчасно отримують орендну плату в розмірі 6 відсотків від вартості паю. До того ж господарство двічі на рік безкоштовно обробляє своїм орендодавцям присадибні ділянки, виділяє матеріальну й натуральну допомогу на весілля
й поховання.  Окрім того, техніка СТОВ “Ніка” взимку розчищає від снігу сільські дороги, щоб забезпечити людям доступ до об’єктів соціальної сфери. І все це – окрім виконання так званих договорів соціального партнерства, згідно з якими орендарі сплачують в бюджети місцевих сільських рад по 50 гривень за кожен орендований гектар на підтримку соціальної сфери.
До речі, землі, які обробляє СТОВ “Ніка”, знаходяться на території 11 сільських рад. І в кожній із них – свої  соціальні проблеми, які у міру власних можливостей  допомагає вирішувати і СТОВ “Ніка”. Так, на в’їзді у село Василівку Чутівського району стоїть пам’ятник жінці-трудівниці. Напівзруйнований монумент недавно відремонтували за кошти господарства.
Виділило СТОВ “Ніка” гроші й на капітальний ремонт Василівської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, допомагало технікою, будівельними матеріалами. До того лікувальний заклад, що обслуговує три села, тулився  в одному з приміщень місцевого відділення поштового зв’язку, в якому не було ні тепла, ні води. Але завдяки міжнародному проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, в рамках якого василівчани отримали гроші на ремонт амбулаторії з кількох джерел фінансування, а також допомозі СТОВ “Ніка” тепер селяни отримуватимуть якісні медичні послуги в цивілізованих умовах.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.