Ефективне вирішення життєвих проблем

У  системі соціального захисту населення області нині працює більше 6 тисяч фахівців, які опікуються понад 515 тисячами громадян, майже 2,2 тисячі мешканцями будинків-інтернатів та стаціонарних відділень, близько 414 тисячами отримувачів державних соціальних допомог і гарантій.
Щомісячно різними видами пільг в області користуються 465 тисяч пільговиків, державні соціальні допомоги отримують майже 200 тисяч сімей із дітьми, малозабезпечених сімей, осіб із обмеженими фізичними можливостями. На забезпечення виконання державних програм за 10 місяців поточного року спрямовано близько 2 мільярдів гривень. На Полтавщині забезпечена стабільна виплата державних соціальних допомог, пільг, субсидій.
Пріоритетним напрямком у роботі органів праці та соціального захисту населення залишається виконання програми житлових субсидій за спрощеним порядком, за яким питання надання населенню субсидій розглядається не тільки як вид соціальної допомоги, а й як недопущення зниження рівня соціального захисту населення під час сплати за житлово-комунальні послуги. Програмою житлових субсидій в області охоплено 52 тисячі сімей.
На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича органи соціального захисту населення Полтавщини працюють над вдосконаленням надання соціальних послуг населенню. В області діє 33 територіальних центри соціального обслуговування, які надають послуги громадянам, котрі перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. У їх складі 34 відділення соціальної допомоги вдома, 32 – соціально-медичних послуг, 34 відділення соціально-побутової адаптації, 12 стаціонарних відділень для постійного проживання і 33 відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги. Протягом 9 місяців поточного року соціальними послугами охоплено 96863 громадянини поважного віку, інваліди, хворі, інші громадяни, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального обслуговування. З метою створення сприятливих умов життєдіяльності осіб із обмеженими фізичними можливостями, інтеграції їх у суспільство при територіальних центрах соціального обслуговування надається послуга “соціального таксі”.
Системою закладів соціального захисту населення продовжується робота щодо впровадження інноваційних моделей роботи та нових видів соціальних послуг, які надаються терцентрами. Актуальним напрямком залишається наближення соціальних послуг до сільського населення, відкриття “Сільських будинків соціального піклування”, адже реалізація даного напрямку підвищує рівень добробуту і якість життя мешканців сільських територій. Нині на Полтавщині свої послуги надають 34 вищезазначених будинки. У 2013 році спільно з Полтавським казенним експериментальним протезно-ортопедичним підприємством впроваджено нову соціальну послугу з навчання осіб із обмеженими фізичними можливостями користуванню інвалідними візками. Для цього обладнано майданчики в 10 терцентрах області. До кінця року планується обладнати ще 14 майданчиків.
В області функціонує 5 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, де надано послуги 735 дітям-інвалідам. Соціальними ініціативами Глави Держави “Діти – майбутнє України” визначено створення протягом 2013–2014 років мережі Центрів денного перебування для дітей-інвалідів. Для поліпшення умов виховання дітей-інвалідів у сім’ях нещодавно відкрито відділення денного перебування при міському Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів Кременчука.
Кардинально змінено підхід до забезпечення осіб із обмеженими фізичними можливостями технічними та іншими засобами реабілітації. У цьому році колісні крісла за індивідуальним замовленням вже отримали 867 осіб.
Органами соціального захисту населення забезпечено сталу роботу 14 будинків-інтернатів, де на повному державному утриманні перебуває 2169 підопічних, із них 226 – діти.
У рамках реалізації обласної Комплексної програми соціального захисту осіб із обмеженими фізичними можливостями облаштовано майданчик для фізично-спортивної реабілітації у Новосанжарському дитячому будинку-інтернаті, оздоровлено вихованців Зіньківського дитячого будинку-інтернату в дитячому оздоровчому центрі санаторного типу “Миргородський” та вихованців Новосанжарського дитячого будинку-інтернату в санаторії-профілакторії “Антей” у селищі Нові Санжари.
Зазначеною програмою також передбачено виплату щорічної разової адресної грошової допомоги 914 вдовам учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та членам сімей загиблих (померлих) воїнів-інтернаціоналістів (301 особа) у розмірі 300 гривень; здійснення фінансової підтримки статутної діяльності обласних громадських організацій, які опікуються проблемами осіб із інвалідністю, ветеранів; виплату одноразової грошової допомоги громадянам, у тому числі особам із інвалідністю, які потрапили в складні життєві обставини; безкоштовне забезпечення медикаментами за рецептами для громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС; проведення ремонтів будівель та інших потреб для забезпечення комфортного проживання одиноких престарілих та ветеранів будинків-інтернатів області; забезпечення путівками у місцеві санаторії на оздоровлення постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС.
Напередодні професійного свята хочу подякувати колегам, усім працівникам системи соціального захисту Полтавської області за професіоналізм, працьовитість, компетентність, душевне тепло, усвідомлення своєї причетності до великої справи соціального захисту людей.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.