Позитивні результати діяльності соціального інституту європейського зразка

Не люди повинні йти до чиновників, а вони повинні йти до людей – на цьому неодноразово наголошував Президент України Віктор Янукович. Максимально наблизити соціальні послуги до населення, покращити життя кожного мешканця України – таку мету ставить Глава Держави у Програмі “Україна для людей”. Найближчою ланкою між родиною і державою є соціальний інститут фахівців із соціальної роботи, який був створений у червні 2012 року на виконання соціальних ініціатив Президента України. “Ведення” кожної конкретної сім`ї дільничним соціальним працівником – це звичайна практика в країнах Західної Європи.

У Полтавській області було введено 411 штатних посад при центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У період з січня по серпень вони спільно зі спеціалістами служб у справах дітей, управлінь праці та соціального розвитку населення, закладів освіти, працівників МВС та місцевого самоврядування провели близько 18 тисяч соціальних інспектувань, у ході яких визначалася наявність ознак складних життєвих ситуацій. Побувавши в кожній сім’ї, виявивши родини, що потрапили в складні життєві обставини, не залишили їх наодинці з проблемами, а надали необхідні допомогу та підтримку.
Комплексні соціальні послуги в ході здійснення соціального супроводу протягом січня – серпня 2013 року отримали 2590 сімей, в яких виховується 5185 дітей. Завдяки сприянню спеціалістів та фахівців із соціальної роботи центрів соціальних служб 398 сімей поліпшили житлово-побутові умови; на територіях 13 сільських та селищних рад створені “Крамниці милосердя”, які постійно поповнюються речами; 642 родини отримали гуманітарну допомогу одягом, взуттям, продуктовими наборами; 475 сімей отримали та відновили документи; 57 родин отримали реєстрацію; 134 члени сімей влаштовані на навчання; 187 осіб працевлаштовані; 254 родини отримали допомогу в лікуванні та догляді.
Особливої уваги з боку фахівців із соціальної роботи потребують найуразливіші категорії дітей, сімей та молоді, яким необхідні адаптація та соціалізація серед оточуючих. Це насамперед – діти-інваліди, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа.
Фахівцями з соціальної роботи в 2013 році надавалися підтримка та допомога сім’ям, у яких виховується 2451 дитина-інвалід. Як результат: стосовно 14 дітей вирішені питання щодо навчання, 470 дітей залучені до реабілітаційних програм, 15 дітей залучені до гурткової роботи, 3 дитини влаштовані до дитячого садочка, отримали допомогу в медичному обстеженні та лікуванні 193 дитини, 24 дітям надана матеріальна допомога в сумі близько 39 тисяч гривень, 7 дітей отримали технічні засоби реабілітації (4 – інвалідні візки, 1 – корсет, 2 – ходунці).
На даний час ми з впевненістю можемо говорити про довіру людей до роботи наших соціальних працівників. Тепер уже проводиться двостороння робота, і люди самі телефонують, запрошують фахівців із соціальної роботи відвідати ті чи інші сім’ї, якщо знають, що їм потрібна допомога, бо впевнені, що справді отримають підтримку.

Валерій Пархоменко
Заступник голови – керівник
апарату облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.