Допомога сім’ям, у яких проживають інваліди І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу

На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо підвищення рівня соціального захисту інвалідів І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу та осіб, які здійснюють  догляд за ними, внесені зміни до статті 5 Закону України “Про психіатричну допомогу”, який набрав чинності з 17.06.2012 року. Згідно з вказаними змінами  розмір допомоги розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім`ї та середньомісячним сукупним доходом сім`ї за попередні шість місяців, але не може бути більшим, ніж мінімальна заробітна плата (з 01.01.2013 – 1147 грн; з 01.12.2013 – 1218 грн). До внесення змін розмір допомоги становив 109,40 грн. На даний час в області майже 1,5 тисячі сімей отримують допомогу на догляд за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу в підвищеному розмірі.
Кому надається допомога
Допомога на догляд надається дієздатній особі (незалежно від факту роботи та отримання пенсії), яка зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, і здійснює догляд за ним.
Хто входить до складу сім`ї особи,
яка звертається за призначенням допомоги на догляд
До складу сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на догляд, включаються чоловік, дружина; рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб, а також діти до досягнення ними 23 років, які навчаються у вищих навчальних закладах I–IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання і не мають власних сімей, незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I чи II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їхньому утриманні у зв’язку з відсутністю доходів.
До складу сім’ї не включаються особи, визнані інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду і не належать до зазначених членів сім’ї, та особи, які перебувають на повному державному утриманні.
Строк, протягом якого виплачується допомога
Зазначена допомога призначається на шість місяців і виплачується щомісяця. Коли особа, яка здійснює догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, є непрацюючим пенсіонером, їй призначається допомога на догляд на 12 місяців на підставі заяви та копії трудової книжки.
Допомога не призначається у разі перебування інваліда І чи ІІ групи внаслідок психічного  розладу на повному державному утриманні або стаціонарному лікуванні впродовж повного календарного місяця.
Перелік документів, необхідних
для отримання допомоги
Допомога на догляд призначається на підставі висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.
Крім того, для призначення допомоги до територіального управління праці та соціального захисту населення подаються: заява; документ, що посвідчує особу; довідка про склад сім’ї із зазначенням прізвища, імені та по батькові, родинних зв`язків членів сім`ї; довідка про доходи кожного члена сім`ї; довідка про наявність та розмір земельної ділянки, частки (паю).

Людмила Корнієнко
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.