“Вчителько моя…”

Наближається День працівників освіти, який в Україні традиційно відзначають у першу неділю жовтня. Тож є добра нагода згадати тих людей, які у свій час стали провідниками не тільки в науку, а й у життя, навчили найголовнішої мудрості – залишатися гідними своєї землі, свого народу, своїх високих юнацьких устремлінь. У святковий день квіти й теплі слова зігріють серця тисяч педагогів Полтавщини. Серед них – багато фахівців, вартих окремої розповіді. І це, зокрема, переможці  ІІ (обласного) туру Всеукраїнського конкурсу “Учитель року-2013”. Проходив він традиційно на базі Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського. До участі було подано 73 заявки від педагогів області в номінаціях: “Іноземна мова (французька)”, “Музичне мистецтво”, “Російська мова”, “Інформатика”, “Фізика”. Учасники в межах конкурсних випробувань демонстрували власний досвід, виконували контрольну роботу з фаху, проводили майстер-клас та, звісно, давали урок. Переможцями конкурсу стали педагоги з Полтави, а також із Машівського й Карлівського районів.
Оксана Довгаль, учитель Кошманівської ЗОШ I–III ступенів Машівського району, виборола перемогу в номінації “Іноземна мова (французька)”. Стати педагогом вона мріяла з дитинства. Ще школяркою згуртовувала навколо себе малят і терпляче “навчала”. Раділа, що “учні” її розуміють. Уже тоді майбутню вчительку вабило красиве звучання незнайомих іноземних слів, які ніби запрошували у філологічні мандри далекими країнами. Тож, коли настав час вибору професії, вагань в абітурієнтки Оксани не виникало.
Інша переможниця обласного туру конкурсу, вчителька Полтавського НВК №16 Ярослава Ясько, написала в своїй анкеті: “Я завжди знала, що стану педагогом і буду навчати дітей саме музиці”. Про улюблену професію вона говорить, цитуючи російського класика Івана Тургенєва: “Музика – це розум, утілений у прекрасних звуках”.
Переможниця конкурсу Ганна Заховайко – вчителька світової літератури та російської мови Карлівської гімназії імені Ніни Герасименко. Вона вже понад тридцять років працює з дітьми, тож давно звикла, що кожен новий день не схожий на попередній, що кожна хвилина спонукає до творчих пошуків, що за коловоротом шкільних подій сумувати ніколи. Талановитий учитель вірить, що кожна дитина обдарована й намагається розгадати, відчути, до чого саме в юного гімназиста лежить душа. Педагогічна філософія Ганни Заховайко полягає у співпереживанні дітям навіть у найнезначніших порухах їхнього становлення як світлих, добросердних і успішних особистостей. Вчителька переконана, що ключ до порозуміння з учнями – це щирість наставника. Її найкращі помічниці на педагогічній ниві – віра, надія й любов до своїх вихованців.
Цікаво, що найкращими вчителями за підсумками обласного етапу конкурсу стали також відразу два фахівці з Полтавської гімназії №33 – колеги, подруги й тезки – Наталія Кривко та Наталія Юдіна. Перша – переможниця в номінації “Інформатика”, друга – у номінації “Фізика”.
Усі, хто знайомий із Наталією Кривко, передусім називають її творчим учителем, романтичною натурою. Приємно усвідомлювати, що попри молодість вона – професіонал своєї справи, попри бурхливу енергійність – стримана й виважена в прийнятті важливих рішень. Із перших днів роботи з дітьми цінує доброзичливі стосунки між учителем і учнем. Вона довела для себе символічну формулу педагогічного успіху: “Дітям тільки тоді навчитися легко, коли їм навчатися цікаво”.
“Виховання та навчання – це  життя, а не підготовка до нього”, – любить повторювати Наталія Юдіна. Колеги поважають її за розум, діти – за доброту. Завдяки її праці уроки фізики перетворюються для учнів зі складної точної науки на світ надзвичайних відкриттів. Окрім того, Наталія Вікторівна – талановитий хореограф. Тож прищеплює дітям любов і до науки, й до мистецтва.
Звісно, в нинішніх переможців обласного етапу конкурсу “Учитель року-2013” у часи шкільної юності були свої улюблені вчителі, які надихнули їх шукати власний шлях на педагогічній ниві. А йдучи ним, вони дарують мрії про здобуття вчительської професії сьогоднішнім талановитим школярам. Так естафета любові до плекання в дитячих серцях доброго, мудрого, вічного й триває, скільки існує світ…

Зоя КАНІВЕЦЬ
Методист обласного інституту
післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.