Сівачі розумного, доброго, вічного

Із золотистим та багряним листям, прохолодними осінніми ранками наближається тепле і сонячне свято – День працівників освіти. Для Супрунівського навчально-виховного комплексу Полтавського району це – прикметна подія, адже тут працює сумлінний і творчий колектив учителів та вихователів.

IMG_0168– Наш заклад – у першій п’ятірці шкіл Полтавського району, які готують найбільше призерів районних і обласних олімпіад, пишуть науково-дослідні роботи. Загалом освітою і вихованням молодого покоління нашої територіальної громади займаються 44 педагогічних працівники, зокрема у школі – 33 й у дитячому підрозділі – 11. Заклад розташований у приміській зоні, де багато батьків учнів їздять на роботу до обласного центру. Тому має спостерігатися відтік контингенту, проте досить часто трапляється так, що діти, які відвідували міські установи освіти, повертаються навчатися до нас. Був і такий випадок: ми відкривали перший клас із 24 учнями, а випустили з молодшої школи вже 31 школяра, – розповіла директор Супрунівського НВК Оксана Таранець.
Супрунівський НВК має сертифікат про стовідсоткове оволодіння колективом інформаційно-комунікаційними технологіями. Оскільки учні поглиблено вивчають інформатику, в закладі є три комп’ютерних класи, а всі вчителі проводять відкриті уроки з використанням відповідної техніки.
Вихованці НВК беруть участь у міжнародних конкурсах. Скажімо, одинадцятикласник Владислав Лизун у міжнародному конкурсі веб-дизайну і комп’ютерної графіки зайняв перше місце у номінації “Краще інформаційне наповнення”.
Молодші класи НВК поповнюються учнями, тому може виникнути необхідність розширити педагогічний колектив. Тож у випускників профільних вишів буде можливість застосувати теоретичні знання на практиці.
кільного навчання, адже тут закладається основа для формування майбутнього громадянина України, – говорить учитель молодших класів Оксана Симітко. – З 2012 року ми розпочали впровадження нового державного стандарту освіти для найменших учнів, який передбачає надання якісних знань. Початкова школа займає окреме крило. Тут є все необхідне, у повному режимі працює група продовженого дня. Проведено капітальний ремонт, установлено нові парти, дошки. Використовуються сучасні педагогічні та мультимедійні технології. На педагогічній ниві я працюю уже 12 років. Моя робота – це моє покликання, намагаюсь увесь свій досвід передати дітям. Зараз у мене 2-Б клас, це – чудові хлопчики й дівчатка, які стараються і добре засвоюють програму та новий державний стандарт.
Педагоги Супрунівського НВК успішно представляють заклад на конкурсі “Учитель року”. У 2012-му викладач української мови та літератури Лариса Тома брала участь у фестивалі “Творчі сходинки освітян Полтавщини”, започаткованому Інститутом післядипломної педагогічної освіти імені        М.В. Остроградського. Вона стала лауреатом у номінації “Мультимедійний урок”.
IMG_0156– Кажуть, що в кожної дитини є сонце. Саме вчитель покликаний своєю мудрістю і досвідом допомогти промінчикам засяяти в душах наших вихованців, – ділиться думками Лариса Тома. – Успішний урок – не той, що дає вичерпні відповіді, а той, що зароджує у вихованців безліч запитань, спонукає до мислення, пошуку, мандрів широким полем життя. І це поле важливо не тільки перейти, а й залишити добрий слід. Для мене День працівників освіти – це родинне свято, адже так склалося, що ми з чоловіком обоє педагоги. Я “відкриваю” новий навчальний рік, бо народилася 1 вересня, а він “закриває” – у нього день народження 31 травня.
“Талановита, неординарно мисляча, відповідальна, гордість НВК”, – так характеризують учителі ученицю 11 класу Юлію Шепітько. Юля – адміністратор сервісу “Співдружність” та учасниця шкільного дитячо-юнацького об’єднання “Віртуал”. Дівчина має певні успіхи у журналістській справі, адже вона – позаштатний кореспондент районної газети “Вісті”. Плідно займається пошуковою роботою у галузі фольклору та літератури. Про свій навчальний заклад відгукується з великою повагою і вдячністю: “Я вважаю, що мені дуже поталанило зі школою. У нас досвідчені та ерудовані педагоги. Учителі переймаються всіма нашими турботами, докладають зусиль, аби ми не лише здобували знання, а й були виховані, здорові та розвивалися різнопланово”.
***
IMG_0289За кількасот метрів від основного корпусу розташувався дошкільний підрозділ “Ягідка” Супрунівського НВК. Зараз тут виховується майже 110 малюків у чотирьох групах, а незабаром заклад поповниться ще близько 20 дітьми – тут планують відкрити ясельну групу. У 2012 – 2013 навчальному році на реконструкцію “Ягідки” використано 200 тисяч гривень, на створення відповідних умов для функціонування нових груп спрямовано близько 73 тисяч гривень.
– Із відкриттям двох нових груп ми на сто відсотків охопимо дітей дошкільною освітою на території Супрунівської сільської ради, – говорить заступник директора з навчально-виховної роботи по дошкільному підрозділу Супрунівського НВК Тетяна Максимова. – Відколи садок реорганізували, розпочалася тісна співпраця зі школою. Постійно проходять зустрічі вчителів-початківців із вихователями, дітьми та батьками. Вихователі, у свою чергу, відвідують уроки першокласників. Після створення НВК майже всі вихованці старшої групи першого вересня сіли за парти місцевої школи. У нашому комплексі працює психолог, а ось логопеда немає. Хотілося, щоб така посада з’явилася, оскільки вимова дітей помітно накульгує…
Ось такі насичені, змістовні, сповнені творчості шкільні будні Супрунівського НВК. Вітаючи співробітників закладів, усіх сівачів розумного, доброго, вічного із професійним святом, зичимо їм нових здобутків у їхній благородній роботі й усіляких життєвих гараздів.

Анна ВАСЕЦЬКА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.