Головний годинник Полтави знову відмірює час

DSC_0077У  Полтаві відновлено одну з візитівок міста –спостережну вежу з годинником, за яким городяни звикли звіряти час, починаючи з 1957 року. Саме тоді будинок пожежної команди, власне, й з’явився в обласному центрі. Реконструкція пожежного депо з годинниковою вежею тривала три місяці й була виконана за кошти міського бюджету. Символічно, що урочиста церемонія відкриття оновленого об’єкта відбулася наступного дня після того, як рятувальники відзначили своє професійне свято, й незадовго до 23 вересня – дати визволення Полтави від фашистських загарбників. Адже це подарунок і всій міській громаді загалом, і Державній пожежно-рятувальній частині №1 УДСНС України в Полтавській області.
У кількох поколінь полтавців слово “каланча” звично асоціюється з найбільшим у місті годинником. За десятиліття ця споруда на вулиці Фрунзе стала свідком багатьох подій із життя сотень тисяч городян, тож на завершення її реконструкції справді чекали й з цікавістю спостерігали, як стара будівля поступово перетворювалася на ошатну й привабливу. Урочиста церемонія відкриття оновленого об’єкта почалася із дзвонів, якими годинник сповістив місту точний час.
Із вітальними словами до присутніх звернувся міський голова Полтави Олександр Мамай. Він запевнив, що реконструйований об’єкт знову стане гордістю полтавців і викликатиме інтерес у численних гостей  міста. Начальник УДСНС України в Полтавській області, полковник служби цивільного захисту Роман Кириленко наголосив, що успішно проведені ремонтні роботи є яскравим прикладом налагодженої співпраці рятувальників із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.
На реконструкцію пожежного депо та годинникової вежі спрямовано понад мільйон гривень. Оновлено зокрема фасад споруди, замінено дах, вікна та двері, встановлено нові автоматичні ворота, які дозволять черговим патрулям швидше виїжджати на виклик. Певну частину коштів вдалося зекономити завдяки тому, що пожежники залучали до робіт свою спецтехніку.
Годинниковий механізм для головного полтавського годинника виготовили майстри з Луганська. Прикметно, що дані з його циферблата будуть звірятися за допомогою супутникового модуля, тож жодних відхилень від точного часу не буде. Передбачено також, що вночі приміщення пожежного депо підсвічуватиметься. Удень кожну годину для полтавців відбиватимуть дзвони.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.