Безперервна естафета пам’яті

В  історії Гадяча багато вікопомних дат. Серед них – 11 вересня 1943 року. Гадячани свято бережуть пам’ять про воїнів  47-ї армії Воронезького ( з 20 жовтня 1943 року –
1-го Українського) фронту, які звільнили їхній край від чужоземних поневолювачів і повели переможний наступ за визволення Полтавщини і всієї Лівобережної України. Першим звільненим від загарбників селом на території сусіднього Миргородського району була Велика Обухівка. Саме це партизанське село на шляху всеукраїнської естафети пам’яті “Слава визволителям України” і прийняло від ветеранської делегації гадячан капсулу з землею із Безводівнянського лісу. Тут у роки війни була база очолюваного секретарями підпільного Полтавського обкому партії С.Ф. Кондратенком та Г.Ф. Яценком партизанського загону. Мужньо боролися із ворогом партизани під керівництвом секретарів підпільних Гадяцького і Миргородського райкомів В.М. Степаненка та Г.О. Іващенка.
На межі двох районів, біля підніжжя пам’ятника полеглим у боях та закатованим гітлерівцями мирним жителям Великої Обухівки відбувся мітинг за участю керівництва Гадяцького і Миргородського районів, сільських голів, ветеранів, представників громадських організацій, мешканців навколишніх сіл. В урочистостях з нагоди проходження естафети пам’яті  взяли активну участь учні й учителі Великообухівської школи, керівники сільськогосподарських формувань.  Гості з Гадяча і Миргорода оглянули експозицію сільського краєзнавчого музею. Делегації ветеранів обмінялися зверненнями до молоді та пам’ятними подарунками.
Естафета поколінь – у дорозі. Миргородці передають символ пам’яті ветеранам Хорольського району. І далі символи незнищенності нашого народу подорожуватимуть містами й селами Полтавщини, інших областей як нагадування про те, що пам’ять про визволителів України житиме вічно.

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.