Дзвоник знову кличе до Країни Знань

День знань, що традиційно в нашій країні відзначається 1 вересня, знову зібрав разом велику шкільну родину. Особливо хвилюючим він став для малят, які ще зовсім недавно тримали за руку улюблену виховательку дитячого садка, і ось тепер на уквітчаному ганку школи їх зустріли вчителі, щоб повести в цікаву й загадкову Країну Знань. Цього року в нашій області вперше за шкільні парти сіли 13,1 тисячі першокласників, а загалом до навчання приступили близько 125 тисяч учнів 1–11-х класів.
Кожна школа у перший день вересня зустрічала не лише винуватців свята, а й почесних гостей. Так, розділити радість початку нового року з учнями і вчителями Полтавської гімназії №17, яка є серед лідерів у місті за результатами предметних олімпіад й за участю в різних навчально-виховних проектах, прибули голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, директор департаменту освіти і науки ОДА Володимир Мирошниченко, інші гості.
Вітаючи дружну родину гімназії, яка цього року поповнилася 147 першачками, із Днем знань, Олександр Удовіченко побажав учням наполегливості й наснаги:
– На календарі вже осінь. А це значить, що розпочався новий навчальний рік. Нам усім є до чого прагнути: вчителям – передавати знання і ділитися власним досвідом, впроваджуючи новітні освітні технології та інновації, учням – докладати зусиль, щоб стати найкращими, а всім разом – сприяти процвітанню нашого рідного Полтавського краю, – наголосив керівник області.
***
Із нагоди Дня знань голова обласної ради Іван Момот здійснив робочу поїздку в село Василівку Полтавського району та зустрівся з багатодітною родиною Аленіних, у якій виховується одинадцять дітей. Найстарша донька Олеся – студентка Полтавського музичного училища імені М.В.Лисенка, найменшому  Андрійкові днями виповниться півроку. Як розповіла мати багатодітної родини Тетяна Аленіна, педагог за професією, своє життя свідомо присвятила сім’ї.
– Щохвилини чую слово “мама” – це прекрасно! – з гордістю говорить пані Тетяна.
– Діти допомагають нам, турбуються про братів та сестер, захищають одне одного, – розповідає батько, Олександр Аленін. – Вчаться змалечку робити добро.
Батьки значну увагу приділяють естетичному вихованню дітей – старших навчають у Полтавській музичній школі. В домі є фортепіано, гітара, флейта.
Звісно, що вся родина, у якій панують злагода і взаємодопомога, переймалася підготовкою до нового навчального року, адже шестеро дітей навчаються у місцевій школі.
Іван Момот привітав дітей із початком нового навчального року та вручив подарунки: ранці, набори шкільного приладдя, іграшки, цукерки та парасольки.
У свою чергу діти підготували гостям музичне привітання.
– Приємно вражений тим, що побачив, – зазначив Іван Момот. – Гарна сім’я, виховані, доглянуті діти. Відразу згадав свої дитячі роки, адже сам народився у родині, в якій виховувалося четверо дітей. Усі разом працювали, допомагали один одному, батькам. Нині держава надає багатодітним сім’ям необхідну підтримку, забезпечує вирішення нагальних проблем. Завдяки таким родинам поліпшується демографічна ситуація в країні, на Полтавщині.
У ході робочої поїздки голова обласної ради Іван Момот відвідав Василівську загальноосвітню школу І–ІІІ ступенів, спілкувався з педагогами та учнями, цікавився готовністю школи до навчального року.
Голову обласної ради супроводжували голова Полтавської районної ради Василь Степенко, начальник відділу в справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Наталія Шкоденко, Василівський сільський голова Микола Монастирський.
***
Участь в урочистому засіданні вченої ради ВДНЗ “Українська медична стоматологічна академія”, присвяченому прийому до вишу першокурсників, взяли голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, міський голова Полтави Олександр Мамай, заступник директора департаменту Міністерства охорони здоров’я України Євген Мороз.
806 студентів розпочинають навчання на всіх факультетах і відділеннях УМСА. Близько 47 відсотків першокурсників – студенти, які мають золоті та срібні медалі, зазначив у своєму виступі ректор академії, депутат обласної ради В’ячеслав Ждан.
У вітальному слові голова ОДА Олександр Удовіченко відзначив, що УМСА має добру славу та фаховий викладацький колектив, побажав першокурсникам, усім студентам вишу наполегливості в оволодінні обраною професією.
В інтерв’ю журналістам керівник області наголосив, що влада докладає усіх зусиль для розв’язання кадрової проблеми у сільській медицині, для закріплення молодих спеціалістів (особливо сімей медиків) на селі, що необхідно для реалізації ініційованої Президентом України програми реформування медичної галузі. Один із шляхів вирішення завдання – забезпечення випускників житлом. Позитивні приклади цього вже є у Хорольському та Семенівському районах.
***
На Співочому полі Марусі Чурай відбулася традиційна урочиста посвята першокурсників у студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.
Як розповів ректор університету, депутат обласної ради Володимир Онищенко, цього року на перший курс вишу зараховано 1600 юнаків і дівчат, які навчатимуться на 8 факультетах за 42 інженерними, гуманітарними, економічними спеціальностями.
Студентів, їхніх батьків, викладачів привітали голова обласної ради Іван Момот, Герой України, депутат обласної ради, голова Котелевської РДА Тетяна Корост, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Борис Галушко, міський голова Полтави Олександр Мамай, інші почесні гості.
Іван Момот, вітаючи учасників урочистостей, підкреслив, що Президент України, Уряд, місцева влада роблять все необхідне для підтримки студентської молоді, залучення її до громадської роботи та суспільно корисної праці.
Першокурсники зачитали традиційну клятву студентів ПНТУ імені Юрія Кондратюка, а гості вручили їм символічні ключ від вишу, навчальний план та студентський квиток.
***
В урочистих заходах з нагоди Дня знань у навчальних закладах області також взяли участь: міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін – в Яреськівській ЗОШ Шишацького району; перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко – у Супрунівському НВК Полтавського району; заступник голови ОДА Олена Адамович – у Великорублівській ЗОШ Котелевського району; заступник голови ОДА Борис Галушко – у Вороньківському НВК Чорнухинського району; заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула – у Глобинській ЗОШ №5 та Полтавській державній аграрній академії; заступник голови ОДА Олександр Коваль – у Полтавському університеті економіки і торгівлі та Сторожівській ЗОШ Чутівського району; заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко – у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка, Полтавському юридичному інституті Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого” та Полтавській гімназії № 31; перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко – у Семенівських НВК №1 та №2, Устимівській, Очеретуватівській ЗОШ Семенівського району; заступник голови обласної ради Володимир Марченко – у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка, у Полтавській ЗОШ №2 та у Полтавській спеціалізованій школі №3.
***
УРОЧИСТОСТІ з нагоди Дня знань відбулися в усіх загальноосвітніх та вищих навчальних закладах області.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Віктор КІКОТЬ
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”
Олександр ГОДИНА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.