Цілющий квітковий пилок

Квітковий пилок, який збирають бджоли, – це скупчення пилкових зерен, які використовуються цими комахами, зокрема, для вигодовування розплоду. Важливе значення квітковий пилок має і для живлення залоз бджіл, які виробляють маточне молочко, ферменти та віск.
Пилок – складний концентрат цінних харчових, фізіологічно активних речовин. Він містить велику кількість білків, вуглеводів, ліпідів (жирів), нуклеїнових кислот, вітамінів та інших біологічно активних речовин.
Білок пилку за своєю біологічною цінністю перевершує білок молока й позитивно впливає на організм в цілому. Складові частини ліпідів виконують в організмі людини функції регуляторів гормональної активності, сприяють зниженню концентрації в крові холестерину й виведенню його з організму. Фосфоліпіди (одна з груп складних ліпідів) беруть участь в обміні речовин, затримують утворення надлишкового жиру в організмі, а також його відкладення в клітинах. Вони сприяють попередженню виникнення атеросклерозу.
Вуглеводи представлені великим вмістом глюкози, фруктози, мальтози і сахарози. В усіх видах пилку містяться каротиноїди, які перетворюються в організмі людини у вітамін А. Із мінеральних елементів у пилку найбільше калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза, міді та інших елементів (всього 28). Усі вони є важливими стимуляторами фізіологічних і          біохімічних процесів у організмі.
У пилку містяться фенольні сполуки, які мають широкий спектр дії на організм людини, – капілярозміцнювальний, протизапальний, протиатеросклеротичний, жовчогінний, сечогінний, стимулюючий дію щитовидної залози тощо.
При систематичному додаванні до раціону пилок підвищує утворення в організмі таких елементів крові, як еритроцити та лейкоцити. Пилок також проявляє біостимулюючі та регенеративні властивості, які помітно знижують запальні процеси. Вживання незначних доз пилку дає позитивний ефект при лікуванні як запорів, так і проносів, захворювань нирок та сечовивідних шляхів. Гарні результати вживання пилку отримують при явищах раннього старіння, гіпохромній анемії, при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, особливо при кровоточивій виразці.
Необхідно додавати пилок до раціону осіб, які перенесли важкі захворювання, хірургічні втручання, інтоксикації, а також людей, які займаються важкою фізичною і розумовою працею.

Дмитро БІЛАЙ
Магістр із технології виробництва та переробки продукції тваринництва

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.