Потенціал міжнародного співробітництва нашого краю

У  дні проведення Національного Сорочинського ярмарку значно активізуються міжнародні зв’язки Полтавщини. Керівники зарубіжних дипломатичних представництв, делегації з міст та регіонів-партнерів приїздять у нашу область не лише для того, щоб відвідати дійство загальноукраїнського масштабу, а й для того, щоб ознайомитися із інвестиційним потенціалом регіону, визначити напрямки співробітництва. Керівники області провели ряд міжнародних зустрічей.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович, секретар Полтавської міськради Оксана Деркач провели робочу зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Латвійської Республіки в Україні Аргітою Даудзе.
Керівники області та міста ознайомили Аргіту Даудзе з господарським потенціалом Полтавщини, наголосивши, що на загальнодержавному рівні регіон – серед лідерів за соціально-економічним розвитком. Серед найнагальніших проблем сьогодення назвали залучення в економіку інвестицій, підкресливши, що й за цим показником область належить до числа найдіяльніших в Україні. Окремо в ході зустрічі йшлося про очікуваний цього року на Полтавщині рекордний – 5,5 мільйона тонн – урожай зернових.
Пані Посол нагадала, що в березні нинішнього року Україну відвідала офіційна латвійська делегація на чолі з Президентом Республіки Андрісом Берзиньшем, тоді було підписано, зокрема, Протокол про наміри між Міністерством аграрної політики і продовольства України та Міністерством землеробства Латвійської Республіки. На думку Аргіти Даудзе, між Полтавщиною і Латвійською Республікою можуть бути започатковані цікаві спільні проекти в галузі тваринництва, яке займає дуже важливе місце в господарському комплексі прибалтійської держави. Окрім того, є перспектива розвивати тісні ділові контакти між латвійським і полтавським малим та середнім бізнесом.
Аргіта Даудзе наголосила, що Латвійська Республіка – активний прибічник перспективи підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
В інтерв’ю журналістам пані Посол висловила переконання, що ознайомлення з Національним Сорочинським ярмарком уже в найближчому майбутньому спонукатиме до участі в цьому культурно-торговельному дійстві латвійської делегації.
***
Нашу область відвідав радник Посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні з питань продовольства, сільського господарства та захисту прав споживачів Ансгар Ашфальк. Заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, заступник директора департаменту економічного розвитку ОДА – начальник управління інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Дмитро Орлов провели робочу зустріч із представником німецької дипломатичної місії в нашій державі. Було обговорено успішний досвід співробітництва між Німеччиною та Полтавщиною в галузі агропромислового комплексу, зокрема в органічному землеробстві, можливості залучення іноземних інвестицій, створення спільних інвестиційних проектів та використання міжнародної технічної допомоги.
– Ми маємо вже певний досвід співпраці й зацікавлені в тому, щоб Німеччина бачила в нас потенційних партнерів, – підкреслила Олена Адамович.
Також вона охарактеризувала промисловий та аграрний потенціал краю, відзначивши, що економіка регіону достатньо диверсифікована. Стабільність економічного розвитку області забезпечує сільське господарство.
– Ми накопичуємо інформацію задля налагодження подальшої співпраці. Те, що я побачив, справило на мене дуже позитивне враження. І я з упевненістю можу сказати, що співробітництво між Німеччиною та Полтавщиною триватиме надалі й буде успішним, – наголосив пан Ансгар Ашфальк.
***
Давня дружба єднає Полтавщину з Великотирновською областю Республіки Болгарія. Ось і цього разу програма перебування на теренах нашого краю представницької делегації болгарських партнерів на чолі з обласним управляючим Георгі Рачевим була досить насиченою і багатоманітною. А основною метою їхнього приїзду стало підписання Угоди про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Полтавською та Великотирновською областями.
Передувала урочистій події робоча зустріч голови обласної державної адміністрації Олександра Удовіченка з Георгі Рачевим. Зокрема йшлося про економічний потенціал кожної з областей та перспективи подальшої співпраці.
– За часів Радянського Союзу між нашими областями вже були налагоджені партнерські відносини. Вони, на жаль, з ряду певних причин втрачені, й донині не виникало спроб їх відновити. Сподіваюся, що підписання Угоди дозволить не тільки відновити, а й зміцнити та розвинути колишні зв’язки. Наше партнерство сприятиме дієвій співпраці та розвитку регіонів, – зазначив Олександр Удовіченко.
У свою чергу Георгі Рачев розповів, що за останні майже 30 років вдруге приїхав до Полтави. За цей час, відзначає він, відбулися суттєві зміни, помітно покращилася інфраструктура міста, що красномовно свідчить про потенціал Полтавського краю. На його думку, налагоджувати партнерські відносини між нашими областями слід розпочинати із культурної та туристичної галузей.
До участі в урочистій церемонії підписання двосторонньої Угоди були запрошені голова обласної ради Іван Момот, заступники голови ОДА Олена Адамович, Борис Галушко, заступник директора департаменту економічного розвитку ОДА – начальник управління інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Дмитро Орлов, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, представники органів місцевого самоврядування та структурних підрозділів облдержадміністрації.
Після підписання Угоди делегація Великотирновської області Республіки Болгарія здійснили поїздку до Новосанжарського району, де знаходиться ймовірне місце поховання засновника держави древніх булгар хана Кубрата, а також до міста-курорту Миргород. Звичайно ж, болгарські гості не оминули і славнозвісний Сорочинський ярмарок.

Вікторія КОРНЄВА
Таміла МИХЕЄВА
Максим СИКАЛО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.