Люби і знай свій рідний край

У  Полтавському краєзнавчому музеї відбулися міжрегіональний “круглий стіл” та спільне засідання Громадської організації “Обласний туристичний кластер” і Спілки екскурсоводів області. Йшлося про створення та затвердження екскурсійних маршрутів для дітей, студентської молоді в рамках участі регіону в загальнодержавному проекті “Десять визначних місць України”. Учасники зібрання жваво дискутували про проблеми та перспективи популяризації національних здобутків, а також обмінювалися досвідом із удосконалення інфраструктури, підвищення фахового рівня екскурсоводів.
– Виконуючи соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, ми докладаємо зусиль, щоб втілити в життя ті задуми, які сприятимуть розвитку молодіжного туризму регіону, оскільки Полтавщина має велику базу для культурно-пізнавального та спортивно-оздоровчого відпочинку, – зазначила начальник відділу з питань туризму і курортів облдержадміністрації Лариса Оніщук.
Констатувалося, що нині розроблено більше ста маршрутів для подорожей теренами краю. Цьогоріч презентували кілька удосконалених напрямків, у тому числі в рамках проекту “Мандруймо Полтавщиною” прокладено новий веломаршрут.
У ході зустрічі начальник відділу у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Наталія Шкоденко запропонувала керівнику обласного осередку Федерації спортивного туризму України Ользі Скляр створити секції при літніх таборах з метою урізноманітнення відпочинку дітей та сприяння покращенню їхньої фізичної підготовки. Необхідно, щоб молодь мала можливість не лише здійснювати піші чи велопрогулянки, а й мандрувала на байдарках, долучалася до авто-, мотоспорту. Наразі оздоровча кампанія добігає кінця, проте ще в багатьох таборах триває четверта зміна. Приємним удосконаленням у діяльності цих закладів є те, що віднедавна вони почали більше акцентувати увагу на зеленому туризмі, ознайомленні з місцевими культурно-історичними пам’ятками.
Щоб вкотре засвідчити, що молодь Харківщини любить подорожувати Полтавським краєм, на зібрання прибула гостя з цього регіону – заступник директора Харківського організаційно-методичного центру туризму Валентина Холодок. Вона поділилася досвідом та напрацюваннями у даній галузі, запропонувала співробітництво щодо розробки поки що міжобласного, а в подальшому – міжнародного маршруту під назвою “Філософськими стежками Григорія Сковороди”.
Загалом учасники зібрання дійшли висновку, що Полтавщина – це невичерпне джерело історико-культурної спадщини та об’єктів рекреації, але тим же пам’яткам, різноманітним фестивалям й туристичним маршрутам не вистачає належної реклами. Жителі регіону почасти навіть не підозрюють про існування багатьох визначних та вельми цікавих місць. Щоб привернути увагу більшої кількості людей, екскурсоводи Полтавщини за власною ініціативою почнуть розробку нових, досі маловідомих, але не менш важливих маршрутів, що дозволить щороку приваблювати більше відвідувачів як із районних, так і з обласних центрів.
Найпопулярнішими серед гостей досі залишаються державний історико-культурний заповідник “Поле Полтавської битви”, Краєзнавчий музей, ансамбль Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря, Гоголівські місця, регіональний ландшафтний парк “Диканський”, столиця українського гончарства – Опішня, гетьманська столиця – Гадяч, архітектурний ансамбль Круглої площі в Полтаві, Більське городище, Шевченківські місця в Пирятинському районі.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.