Борги як камінь спотикання

Як стверджують фахівці Кременчуцького міськвиконкому, підготовка до зими у місті триває відповідно до затверджених графіків. Незважаючи на існуючі труднощі, пов’язані з оплатою платежів Держказначейством, комунальні підприємства намагаються не зривати визначених термінів і виконують роботи за рахунок своїх внутрішніх резервів. У цілому показник готовності об’єктів комунального господарства міста до осінньо-зимового періоду становить понад 70 відсотків.
Натомість досить гострою залишається проблема розрахунків комунального підприємства “Теплоенерго” перед ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”. Йдеться про борг, який складає 12 мільйонів гривень. Це питання нещодавно розглядалося на засіданні чергової сесії Кременчуцької міської ради. Більше того, з нього було ухвалено відразу два рішення. Насамперед депутати надали згоду на отримання банківського кредиту в розмірі 10 мільйонів гривень КП “Теплоенерго” для погашення боргу за використану теплову енергію. Інший документ стосується забезпечення правобережної частини Кременчука житлово-комунальними послугами з централізованого постачання гарячої води та централізованого опалення. Саме це рішення має стати початком дії нової схеми, оскільки існуюча з 1990-х років схема була недосконалою та з явними елементами комерційної складової. Щоб змінити її, як того вимагає чинне законодавство, впродовж тривалого часу проводилася низка зустрічей із керівництвом ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”. Нині ТЕЦ цього підприємства – єдиний виробник теплової енергії для населення правобережжя міста. Вивчивши досвід багатьох міст і енергетичних компаній України, спеціалісти ПАТ “КВБЗ” взяли на озброєння найкраще та запропонували місту схему, що успішно використовується у Черкасах. Вона досить прозора і проста: КВБЗ самостійно закуповує газ, укладає договори з “Теплоенерго” про транспортування теплоносія, а зі споживачами – про забезпечення їх теплом та оплату за нього безпосередньо заводу. При цьому всі тарифи перевіряє і затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Проте комунальники запропонували свій варіант: завод закуповує газ, виробляє і продає тепло “Теплоенерго”. Це підприємство у свою чергу має перераховувати КВБЗ кошти за поставлений теплоносій.
Як повідомила прес-служба Крюківського вагонобудівного заводу, незважаючи на низку недоліків, голова наглядової ради, президент ПАТ “КВБЗ” Володимир Приходько, голова правління Євген Хворост, провідні фахівці підприємства укотре поставили на перше місце інтереси та потреби мешканців й дали згоду на використання схеми, запропонованої міською владою. Також прийняли на віру запевнення керівників міста й КП “Теплоенерго” про оперативне погашення 12 мільйонів гривень боргу та своєчасне проведення поточних розрахунків.
Тож нині тривають переговори щодо укладення договору між ПАТ “КВБЗ” та КП “Теплоенерго”. Згідно з договором КВБЗ має поставити місту теплоносіїв на суму близько 49 мільйонів гривень. У свою чергу комунальне підприємство уже в серпні зобов’язалося повернути 2 мільйони гривень боргу, до жовтня поточного року –
5 мільйонів і ще 5 мільйонів гривень – у першому кварталі 2014 року. Крім цього, теплоенергетичне підприємство зобов’язується вчасно здійснювати виплати, передбачені даним договором, на загальну суму до 49 мільйонів гривень. Якщо ж КП “Теплоенерго” не буде виконувати свої зобов’язання, то ПАТ “КВБЗ” має право розірвати угоду й переглянути схему взаємовідносин із новим розглядом цього питання на сесії Кременчуцької міської ради.
Проте наскільки повним буде виконання взятих зобов’язань, насамперед залежатиме від мешканців, які повинні вчасно вносити плату за використану теплову енергію.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.