Матеріальний вимір студентського літа

Для сучасного студента, який звик підробляти, навіть паралельно з навчанням, канікули перетворюються “на жнива”. Це – можливість хоч ненадовго влаштуватися попрацювати на повний робочий день і відчути фінансову незалежність.
Тож де найчастіше працюють студенти влітку? В кадровому агентстві “Онікс” повідомили, що на короткий (3-місячний) термін роботодавці не поспішають пропонувати працевлаштування з соцпакетом і записом в трудовій книжці. Тому молодь хапається за будь-який підробіток: роздавати листівки, працювати офіціантами, підсобними робітниками на будівництві… У такому разі від них вимагається лише заповнити відповідну форму і чекати можливої вакансії. Як правило, студенти не перебірливі й працевлаштовуються приблизно за тиждень, зазначили в кадровому агентстві. Тим більше, що віднедавна за послуги працевлаштування платить роботодавець.
Полтавський обласний центр зайнятості, окрім пошуку робочих місць, надає також консультації з приводу популярності професії на ринку праці, проводить підготовку та перепідготовку фахівців.
Спілкуємося із самими студентами. Поблизу переходу “Злато місто” у центрі Полтави Вікторія роздає листівки. Цей підробіток вона знайшла через посередника, заробітна платня влаштовує, хоча суму дівчина не називає. Отож місце роботи до кінця літа змінювати не збирається. А от студентка Тетяна на час канікул змінила спекотне місто на роботи в полі. Оплата не зовсім задовольняє дівчину, та діватися нікуди. Випускниця Яна минулого літа встигла попрацювати за кордоном. Була офіціанткою, робітницею одного з грецьких готелів.
– Заробітна платня для нас, заробітчан, набагато нижча, ніж для місцевих. Напевно, тому в Греції не помітно жодного місцевого офіціанта, адже власникам набагато вигідніше запросити заробітчан. Та для нас їхні низькі зарплати здаються високими, принаймні в Україні нам стільки не заплатили б. У цьому році хотіла поїхати в Китай, та, на жаль, не вийшло. Тому влаштувалася офіціанткою в один із київських готелів. Але не шкодую про те, що залишилася вдома: маю стабільну роботу із записом у трудовій книжці. А за кордоном нас ніхто не чекає, – ділиться роздумами Яна.
Як повідомляють фахівці кадрового агентства “Онікс”, роботи студентам влітку вистачає, аби лише було бажання працювати.

Світлана БОРИСЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.