Історія однієї фотографії

Ретроспективна виставка з такою назвою, що стала водночас спільною для провідних полтавських музеїв – краєзнавчого, художнього імені Миколи Ярошенка та літературно-меморіального І.П.Котляревського, – розпочинає своїм відкриттям низку заходів, приурочених до унікальної події в історії не тільки нашого міста, а й усієї України. Центральною в експозиції стала світлина талановитого полтавського фотографа Михайла Фріденталя, на якій увічнено момент урочистостей із нагоди відкриття у Полтаві на тодішньому Протопопівському бульварі пам’ятника Іванові Котляревському скульптора Леоніда Позена 30 серпня (за старим стилем) 1903 року. На фото – просто полтавці, які, певне ж, брали участь у зборі коштів для спорудження монумента, а хочеться розгледіти у тому велелюдді й видатних діячів української культури, які зібралися тут, адже серед них були й Леся Українка, Олена Пчілка, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Микола Лисенко, Олександр Олесь, Панас Мирний. І так само цікаво, хто він – той митець, через об’єктив якого маємо змогу побачити картинку – до речі, таку впізнавану! – нашого міста 110-річної давності? Відомо з досліджень, що Михайло Фріденталь народився в Полтаві, свого часу товаришував із Григорієм Коваленком. Був учнем відомого полтавського фотомайстра Йозефа Хмелевського, а 1896 року відкрив і своє ательє. Збереглися його світлини, зроблені також під час відкриття пам’ятника Келіну, святкування 200-річчя Полтавської битви, з інтер’єром хати Котляревського та палацу князя Кочубея, фото артистів драматичної трупи Басманова, які приїздили в Полтаву. 1925 року він став членом “Полтавського товариства кустарів і ремісників-одиночок, не експлуатуючих чужої праці”. У 1931 році виїхав до Харкова, де й помер у 1935-му.
Атмосферу доби доповнюють експонати із фондових колекцій усіх трьох музеїв, серед яких – поштові листівки й світлини початку минулого століття, меблі, посуд, одяг. Приваблює тематично й музейна інсталяція “Куточок полтавського фотоательє початку XX століття”.
– Відкриття виставки – значна подія для полтавців. Ми пишаємося тим, що саме у нашому місті жив і творив один із видатних письменників дев’ятнадцятого століття, який написав “Енеїду”, – сказав заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.
Він зазначив, що такі заходи сприяють духовному розвитку нашої молоді. Планується, що в рамках цього проекту проводитимуться уроки для школярів області, тематичні екскурсії, зокрема для студентів, та відбудеться ряд заходів до відзначення
110-річчя із дня відкриття пам’ятника Іванові Котляревському.
Експозиція унікальна, бо тут представлено твори, які досі не експонувалися в жодному музеї Полтави, наголосила директор краєзнавчого музею Катерина Фесик. Керівник проекту Наталія Кондратенко підкреслила, що він має перш за все просвітницьке спрямування, і головна його мета – розкрити для відвідувачів глибоке культурне значення вшанування пам’яті І.П. Котляревського 110 років тому, коли все українське зневажалося, а в першу чергу – мова. Відомо ж, що навіть промови на честь відкриття пам’ятника видатним гостям міста було суворо заборонено проголошувати рідною мовою. Один із моментів, до якого ми ще повернемося у святкові дні, – факт, що ту заборону було гордо порушено в Полтаві Івана Котляревського…

Лідія ВІЦЕНЯ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.