Стимул для розвитку бізнесу

Вітчизняні підприємства й товаровиробники, як і зарубіжні, нині перебувають у досить складних умовах. У відповідь на жорсткі економічні виклики й уряд, й органи місцевої влади мають вживати всіх можливих заходів для поліпшення їхнього економічного становища. Політика Президента України спрямована на те, щоб максимально підтримати вітчизняних інвесторів. Зокрема для стимулювання місцевих товаровиробників впроваджуються програми імпортозаміщення.
Нині в Україні запроваджується новий механізм у сфері підтримки інвесторів. Прийнято Закон “Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць”, Закон “Про зайнятість”, внесено зміни до Закону “Про Державний бюджет”. Усі ці зміни потрібно розглядати комплексно, бо, якщо розглядати це разом із пакетом постанов та інших підзаконних актів, стане зрозуміло, що це – новий механізм стимулювання інвестора, зазначила під час наради з питань підготовки інвестиційних проектів, яким може бути надана державна підтримка, заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович.
– Держава виділила 50 мільярдів гривень додатково до субвенції для того, щоб забезпечити державні гарантії для впровадження інвестиційних проектів. Наші підприємства, як великі, середні, так і малі, при реалізації інвестиційних проектів, за умови створення нових робочих місць, відповідно 150, 50 і 25 (і це – обов’язкова умова), можуть розраховувати на державну підтримку. Зокрема  для таких підприємств на 10 років запроваджуються пільги з оподаткування (так, перші 5 років діє нульова ставка на прибуток, далі – 8, потім – 16 відсотків), преференції по митних платежах. Держава також бере на себе зобов’язання з погашення кредитів тощо. Єдина умова – пріоритетність секторів виробництва, де впроваджуватимуться інвестпроекти, що в принципі повністю співпадає з пріоритетністю галузей в області – машинобудування, агропромисловий та житлово-комунальний комплекси, транспортна інфраструктура. Ще одна умова – проекти мають бути інноваційні та спрямовуватися на модернізацію основних засобів виробництва й обов’язково – на створення нових робочих місць, – наголосила Олена Адамович.
До речі, 10 проектів, які нині реалізуються в області, уже подано на реєстрацію до Мінекономрозвитку України.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.