Вагомий коровай хліборобів Полтавщини

Перші жнива на Полтавщині завершено. За даними департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 1 серпня ранні зернові та зернобобові культури зібрано на всіх відведених площах. Валовий збір зерна при середньообласній урожайності близько 40 центнерів з гектара становить понад півтора мільйона тонн.

Підсумки жнивної кампанії було підбито на обласній селекторній нараді, яку провів заступник голови ОДА Володимир Замикула. Йшлося також про необхідність дотримання технологій вирощування колосових культур, адже там, де їх дотримувалися, цьогорічний урожай перевищив очікування хліборобів. До того ж невдовзі розпочнеться сівба озимих під урожай 2014 року. Не оминули учасники зібрання й питання цін на зерно. Стосовно цьогорічного вжинку в розрізі культур, то озимої пшениці зібрали більш як 1,1 мільйона тонн, ячменю – понад 200 тисяч, жита намолотили майже 30 тисяч, гороху – близько 10 тисяч, вівса – більш як 7 тисяч тонн.
Найбільший внесок у цьогорічний полтавський коровай – близько 70 тисяч тонн – зробили господарства Лохвицького району. Не набагато відстали від лідерів хлібороби Глобинського, Карлівського та Хорольського районів, ужинок яких перевищує 65 тисяч тонн. Позначку в 60 тисяч тонн також перетнули аграрії Зіньківського й Гадяцького районів. Понад 50 тисяч тонн зібрали у Машівському, Шишацькому, Кобеляцькому, Оржицькому районах.
Найвища середня урожайність ранніх зернових і зернобобових культур – понад 50 центнерів з гектара – у хліборобів Шишацького та Машівського районів. Більш як по 44 центнери збіжжя з гектара намолотили аграрії Новосанжарського, Карлівського, Лохвицького районів. Позначку врожайності в 40 центнерів з гектара перетнули в Котелевському, Хорольському, Диканському, Миргородському, Кобеляцькому, Решетилівському, Гадяцькому районах.
Минулорічний валовий збір зерна на відповідну дату становив трохи більше одного мільйона тонн зерна при середньообласній урожайності майже 28 центнерів з гектара.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.