Пророк Божий Ілля

2  серпня православні християни відзначають свято пророка Іллі. Він жив у IX столітті до народження Ісуса Христа. Ім’я Ілля означає “міць Господня”. Його життєвий подвиг вражає тим, що він служив єдиному Богові ще до народження Христа.
Батьківщиною святого пророка Божого була країна Гілеадська, місто Фесвіт, тому Ілля і прозваний Фесвітянином. Походив він із роду Ааронового, від батька на ім’я Савах. Народження Іллі було ознаменовано видінням його батькові. Коли мати Іллі народжувала його, Савах побачив сяючих чоловіків, які розмовляли з немовлям, сповивали його вогнем і годували, вкладаючи в уста полум’я. Наляканий Савах пішов у Єрусалим і розповів про це священикам. Один із них, пророк і провидець, сказав:
– Не бійся видіння, але знай, що немовля те буде посудиною благодаті Божої: слово його буде, як вогонь, сильне і дієве, буде велика ревність його до Господа, і життя його буде угодне Богу, і буде судити він Ізраїль зброєю і вогнем.
Господь покликав юнака на пустинну гору Кармиль, де святий Ілля виріс і зміцнився духовно, ведучи життя у суворому пості, молитві та роздумах. Життя одинака дало можливість глибше вникнути у суть людського покликання на землі.
Пророк Ілля був ревним поборником істинної віри і благочестя. Він викривав правителів і народ, які ухилились у язичництво. Палкими були його проповіді й заклики. Він удостоївся ще при земному житті бачити Бога. Згідно з біблійними твердженнями саме святий Ілля та Єнох будуть предтечами другого пришестя Спасителя і лише тоді пізнають тілесну смерть. Це єдиний пророк, взятий живим у Царство Небесне.
Святий Ілля був одним із найшанованіших святих угодників у слов’ян. Після хрещення княгиня Ольга поставила у себе на батьківщині, у селі Вибути, храм на честь пророка Іллі. Слов’яни зверталися до святого як до повелителя дощів. Його просили і про гарний урожай. Він допомагає мисливцям, захищає від чаклунства і зурочень, рятує людей і домашніх тварин від нечистих духів.
У день пам’яті цього святого завжди має йти дощ. Краплі його цілющі й благодатні.
Сила віри. Непохитність і стійкість. Відданість. Це очевидні ознаки святості Іллі. Сягнути такого рівня здатен не кожен із людей. Ілля – наш вчитель, люблячий і суворий.

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.