Прийшов Спас – іде літо від нас

Не встигли натішитися теплими літніми днями, а вже треба готувати рукавиці й кожух про запас, як здавна говорили в народі на Спасівку, бо осінь уже – не за горами. Тож поспішаймо збирати те, що вродило в саду і на городі, й закладати на зимове зберігання, пам’ятаючи народну мудрість: “Виростити – півділа, а зберегти –  то ціле діло”.

Город

Перше, про що треба потурбуватися в серпні, – про підготовку часнику й цибулі до тривалого зберігання. Їх потрібно добре просушити і, позаплітавши бадилля в “коси” (для цього не треба його обрізати, а висушити, як є), підвісити в коморі до стелі. Непогано зберігаються часник і цибуля у сітчастих мішках, в яких вони не зіпрівають, або у старих капронових панчохах (якщо врожаю небагато). Ні в якому разі не можна тримати цибулеві в поліетиленових мішках – так вони “задихнуться”, і їх уразять хвороби.
Інша велика турбота городників у серпні – помідори. Вже час масового їх дозрівання, тож не можна зволікати зі збором урожаю, бо це затримує дозрівання решти плодів. До речі, після формування на кущах 4–5 кетягів необхідно поприщипувати верхівки пагонів, бо решта зав’язі все одно не визріє, лише тягтиме на себе поживні речовини.
Збираючи стиглі помідори, не забуваймо обривати листя, що знаходиться нижче стиглих кетягів, особливо якщо воно уражене фітофторою.
Для отримання власного насіння помідорів залишаємо найкращі, характерні для даного сорту плоди і зриваємо їх у стадії біологічної, тобто повної, стиглості. Дозарювати насіннєві плоди найліпше на підвіконні при температурі 20–25 градусів, уникаючи при цьому потрапляння на них прямих сонячних променів. Коли томати розм’якнуть, середину з насінням треба промити, помістити у чистий посуд і висушити. Сухе насіння найкраще зберігати у полотняних торбинках чи паперових пакетиках.
Так само регулярно збираємо й огірки, намагаючись при цьому мінімально ворушити огудиння. Воно дуже ламке, й кожне травмування негативно позначається на врожайності. До речі, для подовження плодоношення огірків треба прикопати зелені частини огудиння. Місця прикопування незабаром укоріняться і почнуть знову формувати зав’язь. Для стимулювання плодоношення огірки необхідно періодично підживлювати. Але при цьому треба стежити, аби розчин потрапляв не на листя, а саме під корінь. Бо волога і тепло – найголовніші чинники розповсюдження небезпечної хвороби, що за кілька днів здатна знищити всю огіркову грядку, – борошнистої роси.
Всі види капусти, гарбузові, столові коренеплоди, які саме формують основний урожай, потребують у серпні щедрого поливу не рідше одного разу на тиждень, а в сильну спеку – навіть двічі. Грунт у міжряддях необхідно замульчувати, а за відсутності мульчі – регулярно спушувати.
Наприкінці літа пізня капуста зазвичай сильно уражується гусеницями капустянки й капустяної молі. Знищити шкідників можна, обприскавши грядку настоями гіркого стручкового перцю, полину, томату чи картоплі (листя й бадилля).
Щоб восени мати свіжі редиску й зелень цибулі з власного городу, вже тепер слід висіяти насіння на підготовлену грядку. При цьому не забуваймо про сівозміну. Так, цибулю можна вирощувати після картоплі, огірків, бобових, а редиску – після огірків, томатів.
Слід потурбуватися про підготовку землі до нового сезону. Вільні ділянки необхідно перелопатити і внести у грунт добрива або ж посіяти на них сидерати, а коли зазеленіють  і добре підростуть, прикопати їх.
Якщо маєте трохи вільного часу, вже зараз можете розсадити суницю, омолодивши ягідник. Протягом першого тижня пересаджені суничні розеточки  треба поливати щодня.
В малиннику слід провести обрізування, видаляючи біля основи пагони, що відплодоносили, слабкі й пошкоджені. Для прискорення здерев’яніння молодих пагонів наприкінці місяця необхідно прищипнути на них точки росту. Те ж саме треба зробити й на смородині.

Квітник

Викопані на початку літа цибулини гіацинтів, тюльпанів, крокусів прогрівають при температурі 20–30°С і наприкінці місяця висаджують на клумби. Флокси потребують підживлення повним мінеральним добривом і у разі потреби – рясного поливу. Серпень – найкращий час для ділення півоній. Кущі рясно поливають, викопують, розділяють на частини, обробивши місця зрізів товченим деревним попелом, і розсаджують.
Щоб стимулювати ріст бульбоцибулин гладіолусів, суцвіття слід зрізати одразу після розпускання нижньої квітки.
Уваги потребують і кімнатні рослини, які проводять літо надворі. У спекотний період ті, що мають широке листя, треба частіше поливати й обприскувати. У випадку виявлення паразитів їх обробляють настоєм тютюну, часнику чи гіркого перцю або ж  обмивають мильною водою. Наприкінці серпня рослини вже можна переносити в приміщення.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.