Зоряний автопробіг полтавців

Полтавське відділення української секції МПА

Команда Полтавського регіонального відділення Української секції Міжнародної поліцейської асоціації посіла перше командне місце за підсумками 67-го “зоряного” автопробігу, що фінішував у італійському місті Мартель. За кілька днів змагань 9 екіпажів подолали європейськими автомагістралями та гірськими дорогами близько 7 тисяч кілометрів.
Асоціація, що єднає правоохоронців
Міжнародна поліцейська асоціація (МПА) була створена 1 січня 1950 року у Великій Британії. Першими її членами стали 100 британських поліцейських. Нині МПА є однією з найбільших міжнародних професійних організацій, має статус постійного представника в ООН та консультативного – у Раді Європи. МПА об’єднує близько 400 тисяч поліцейських та пенсіонерів поліції з 64 країн світу. В Україні членами асоціації є майже 8 тисяч працівників міліції та інших правоохоронних і силових структур, громадськості. Очолює українську секцію МПА генерал внутрішньої служби Андрій Василишин.
Полтавське відділення української секції МПА було створене у 1997 році. Серед його членів – працівники органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державної служби надзвичайних ситуацій, інших правоохоронних та силових структур, ветерани. Ця громадська організація підтримує зв’язки з поліцейськими асоціаціями Польщі, Угорщини, Словенії, Литви, Росії, Швеції, відзначає професійні свята, організовує зустрічі ветеранів.
Маршрути успіху
Полтавці вже 13 років поспіль беруть участь у традиційних автопробігах, що проводяться МПА, і зазвичай виборювали призові місця. У цьогорічному 67-му пробігові взяли участь команди поліцейських асоціацій 23-х європейських країн.
Завдання кожної команди – дістатися до пункту призначення найкоротшим шляхом. Відстань від Полтави до італійського Мартеля становить 2450 кілометрів. Екіпажі формувалися з активних членів асоціації, котрі добре володіють кермом автомобіля. У деяких сімейних екіпажах місце штурмана займали дружини, а пасажирські місця – члени асоціації, у тім числі й члени родин.
– Наша команда, – розповідає голова Полтавського регіонального відділення Української секції Міжнародної поліцейської асоціації, полковник Олександр Телик, – налічувала три десятки учасників. 29 червня ми дружно перетнули українсько-угорський кордон, а європейську траєкторію руху, аж до Північної Італії, кожен екіпаж обирав самостійно: хтось хотів подивитися Будапешт, хтось – Відень. Фінішну стрічку в гірському містечку Мартель всі 9 екіпажів мали перетнути вранці 1 липня о
9-й годині. Так і сталося – жоден екіпаж не підвів. Усі наші авто – відповідно оформлені, з українськими та італійськими прапорцями, члени команди – у парадній формі, а прапор асоціації підняли на древку через відкритий люк авто. Як же було приємно, коли перед фінішем у призначений час зустрілися дві полтавські команди – участь у пробігу брали ще й члени Полтавського обласного відділення Української поліцейської автомобільної корпорації. Саме полтавці вибороли для України першість, хоча у пробігу брали участь команди з Києва, Запоріжжя, Дніпропетровська.
– Нам, землякам, між собою змагатися ні до чого, – продовжує розповідь Олександр Телик, – автомобілістам цей спорт рідніший, але ми “взяли” перемогу масовістю і естетичним виглядом.
Після закінчення змагань кожен екіпаж мав право розробити зворотний маршрут на свій розсуд, за власною пізнавальною туристичною програмою. Об’їхали всю Італію, подивилися Рим, Венецію, Флоренцію, Геную, Неаполь.
Мартель – яблучний рай
– Про якість доріг робіть висновки самі, – посміхається Олександр Телик. – Лазуровим побережжям на 240 кілометрів автошляхів випадає 104 тунелі загальною протяжністю кілометрів 30. Максимально допустима швидкість однакова, що на автобані, що в тунелі – 130 кілометрів. Місцевість гірська, безліч височенних мостів та естакад прокладені максимально зручними траєкторіями. Вражають не лише якість та оснащення доріг, організація руху, а й дисциплінованість і взаємна ввічливість водіїв. Правила дорожнього руху виконуються усіма учасниками руху стовідсотково і беззаперечно.
На перший погляд, поліції там взагалі ніде немає, ні в населених пунктах, ні на дорогах, зате всюди є відеоспостереження.
Мартель – справжній яблучний рай, з усіх боків оточений горами. Кожен придатний для землеробства схил, кожне найменше міжгірне плато засаджені яблуневими, грушевими, абрикосовими садами з крапельним зрошуванням.
– Нас пригощали плодами ще минулорічного врожаю, – ділиться враженнями Олександр Миколайович, – надзвичайно смачні, ароматні, тільки-но з холодильників. Вражає раціональність використання кожного шматочка родючого грунту навіть на високогірних плато. Тими днями якраз проходив полуничний фестиваль – ця культура також вважається одним із символів Мартеля.

***

– Користуючись нагодою, запрошую усіх працівників органів внутрішніх справ та інших силових структур, ветеранів, пенсіонерів поповнювати ряди асоціації. Тут кожен знайде для себе спілкування за інтересами, цікавих співрозмовників, корисні заняття. Асоціація допоможе залишитися у вирі активного громадського життя навіть після виходу у відставку, – підсумував нашу розмову голова Полтавського регіонального відділення Української секції МПА Олександр Телик.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.