Купатися чи не купатися, або Що потрібно знати про пляжний відпочинок

Від спеки, особливо у вихідні дні, полтавці рятуються на міських пляжах. Чи відповідають умови відпочинку людей санітарно-гігієнічним нормам? Про це цікавимося у посадовців Держсанепідслужби та у самих відпочивальників.

Як розповів завідуючий санітарно-гігієнічним відділом головного управління Держсанепідемслужби в області Андрій Михайлов, починаючи з травня, упродовж усього літа проводиться щотижневий моніторинг якості води в місцях купання. Згідно з даними цього моніторингу було досліджено 528 проб води за мікробіологічними показниками, 130 – за санітарно-хімічними. На даний період санепідслужба не має підстав обмежувати купання населення. Якість води у річках та ставках області, за даними лабораторних досліджень, відповідає вимогам санітарних правил. За словами Андрія Михайлова, перед оформленням “паспорта” на пляж (саме цей документ дозволяє офіційно відкрити місце відпочинку для відвідувачів) водойма, пісок, туалети, кабінки для перевдягання та урни приводяться до належного стану. А от подальшою долею пляжу мають опікуватися комунальні служби. Держсанепідслужба протягом купального сезону досліджує воду за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. Посадовець запевнив, що контроль за якістю води в місцях купання проводиться постійно.
Більше половини купального сезону вже минуло, отже, настав час перевірити стан полтавських пляжів. Першим ми відвідали місце відпочинку на Дублянщині. Тут розташовані 6 сонцезахисних “грибів”, баскетбольний і волейбольний майданчики, кабінки для перевдягання, туалет. А от пісок, на жаль, перемішаний із недопалками та іншим сміттям. Саме на це здебільшого й нарікали відпочиваючі.
Дівчата Надія і Крістіна часто бувають на пляжі Дублянщини і вважають це місце найкращим у Полтаві. Ось лише б почистити забруднений пісок. На запитання, чому самі не підуть зі скаргами в Держсанепідслужбу, дівчата відповіли: “А для чого? У нас і без того клопоту вистачає”.
На жаль, не побачили на місці й рятувальників: відпочивальники стверджували, що їх тут немає, а от орендар катамаранів Олександр повідомив, що вони десь поряд на рятувальному човні. На воді було помітно тільки один човен, на якому молодики розпивали пиво і на роль рятувальників явно “не дотягували”…
На першому міському пляжі біля Південного вокзалу ситуація виявилася аналогічною – засмічений пісок. А рятувальники були на місці постійно. Компанія молодих людей поскаржилася на брудну воду. На запитання, чому вони не звертаються до Держсанепідстанції, один з юнаків відповів так: “Я не вірю, що вода тут відповідає стандарту. Але звертатися нікуди не хочу, бо не впевнений, що мою скаргу почують”. Переконати його в тому, що саме пасивність пересічних громадян і сприяє загальній антисанітарії, не вдалося…
Фахівці санепідслужби рекомендують використовувати для купання лише офіційно узаконені, “паспортизовані” пляжі, де щотижнево досліджується якість води. Тож дбайте про своє здоров’я, відпочивайте тільки в придатних для цього місцях.

Світлана БОРИСЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.