Соціальні гарантії учасникам бойових дій

Законами України “Про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 18 вересня 2012 року № 5279-VI та від 21 травня 2013 року № 285-VІІ визначено підвищення соціальних гарантій для учасників бойових дій періоду Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років та війни з імперіалістичною Японією, яким виповнилося 85 років.
З 1 січня 2013 року учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941– 1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, надаються пільги, передбачені для інвалідів війни I групи. З 11 червня 2013 року до зазначених категорій осіб також віднесені учасники бойових дій періоду війни 1945 року з імперіалістичною Японією.
До посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни ІІ–ІІІ груп періоду Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, яким виповнилося 85 років і більше, видається бланк-вкладка, який є підставою для надання відповідних пільг. Зокрема вони набули право на стовідсоткову знижку оплати за користування житлово-комунальними послугами, в межах середніх норм споживання, та з оплати послуг зв’язку.
Управліннями праці та соціального захисту населення області проведена необхідна робота для реалізації права ветеранів війни на передбачені чинним законодавством пільги. Зокрема учасники бойових дій періоду Великої Вітчизняної війни, яким виповнилося 85 років, уже з 1 січня поточного року користуються стовідсотковою знижкою з оплати житлово-комунальних послуг і послуг зв’язку. Списки зазначених категорій осіб до організацій – надавачів послуг передані без залучення самих ветеранів війни. Крім того, учасникам бойових дій періоду Великої Вітчизняної війни, яким виповнилося 85 років, та інвалідам війни ІІ–ІІІ груп із їх числа вручені вкладки до посвідчення і пам’ятки про відповідні пільги.
Нині територіальними управліннями праці та соціального захисту населення сформовано списки учасників бойових дій періоду війни 1945 року з Японією, які набули право на пільги у зв’язку зі змінами в законодавстві. Списки направлені організаціям – надавачам послуг, тому звертатися особисто до управлінь праці та соціального захисту населення непотрібно.
З 1 січня 2013 року 1420 учасників бойових дій та 1344 інваліди Великої Вітчизняної війни ІІ–ІІІ груп, котрим виповнилося 85 років, набули право на пільги як інваліди війни І групи. У червні поточного року 34 учасники бойових дій та інваліди ІІ–ІІІ груп війни 1945 року з імперіалістичною Японією віднесені до інвалідів війни І групи.

Інформацію підготовлено департаментом праці
та соціального
захисту населення
облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.