Безкоштовне санаторно-курортне лікування

До редакції “Зорі Полтавщини” надходять запитання від мешканців області стосовно порядку отримання через органи соцзахисту безкоштовних санаторно-курортних путівок. З цього приводу читачів консультують фахівці департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.
Хто має право на безкоштовні санаторно-курортні путівки та яка черговість їх надання?
Згідно з Порядком забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, органи праці та соціального захисту забезпечують за рахунок коштів Державного бюджету безплатними путівками до санаторно-курортних закладів інвалідів війни та осіб, зазначених у статті 6-2 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”, позачергово щороку (із січня по грудень); учасників бойових дій та осіб, зазначених у статті 1-6 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”, щороку (із січня по грудень); учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та осіб, зазначених у статтях 6-3, 6-4 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”, один раз на два роки; інвалідів загального захворювання та інвалідів з дитинства – у порядку черговості в міру надходження путівок.
Ветерани війни та особи, на яких поширюється чинність Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, забезпечуються путівками у санаторії, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, та за рахунок коштів відповідної субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам. Інваліди усіх категорій забезпечуються путівками за рахунок коштів, передбачених Міністерству соціальної політики, та у санаторії, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики.
Які документи необхідно надати для постановки на облік із санаторно-курортного лікування?
Облік щодо санаторно-курортного лікування здійснюється органами праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання. Для одержання путівки подаються заява та медична довідка лікувальної установи за формою 070/о.
У яких санаторіях здійснюється лікування?
До сфери управління Міністерства соціальної політики належать такі санаторії: “Салют” в Одесі (кістково-м’язовий, неврологічний профілі), “Перемога” у Києві (серцево-судинний профіль), “Батьківщина” у Трускавці (урологічний профіль), “Ветеран” в Алушті та “Ім. Семашка” в Симеїзі (органи дихання), “Слава” у Миргороді (шлунково-кишковий профіль).
Для ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”, за рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам закуповуються путівки у місцеві санаторії “Сосновий бір” у Зінькові, “Нові Санжари” у Нових Санжарах, “Псел” у Великій Багачці, “Миргород” у Миргороді.
Інваліди з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку забезпечуються путівками строком на 45 днів у санаторії: “Санаторно-курортний реабілітаційний центр “Слов’янський курорт” у Слов’янську (Донецька область), “Спеціалізований спинальний санаторій імені академіка М.Н.Бурденка” у Саках (АР Крим), “Сакський центральний військовий клінічний санаторій імені І.М.Пирогова” у Саках (АР Крим).
Цьогоріч оздоровлення інвалідів загального захворювання та дитинства проводиться у санаторіях “Карпатські зорі” у Львівській області, “Сонячний” Дніпропетровської області, “Авангард” у Вінницькій області, “Гусарське урочище” у Кіровоградській області, “Новомосковський” у Дніпропетровській області, “Курорти Приазов’я” у Запорізькій області.
Яким категоріям громадян виплачується грошова компенсація замість санаторно-курортного лікування?
Грошова компенсація інвалідам війни та інвалідам, зазначеним у статті 6-2 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”, виплачується через два роки після звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації, якщо вони протягом цього періоду не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань.
Інвалідам І і ІІ груп грошова компенсація виплачується у розмірі 100% середньої вартості путівки, інвалідам ІІІ групи – 75%.
Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки виплачується інвалідам загального захворювання та дитинства на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства, що визначає їх право на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням.
Грошова компенсація за путівку виплачується інваліду, якщо він протягом попередніх трьох календарних років не одержував безоплатної санаторно-курортної путівки (не рахуючи рік, коли інвалід звернувся за нею), у розмірі: інвалідам І і ІІ груп – 75%, ІІІ групи – 50 відсотків від розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що визначається Мінпраці за поданням Фонду соціального захисту інвалідів, погодженим з Мінфіном, щороку в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України про Державний бюджет на поточний рік.
Згідно з Наказом Міністерства соціальної політики України від 28.03.2013 р. № 155 середня вартість путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування в межах обсягу бюджетних коштів, виділених згідно з Законом України “Про Державний бюджет на 2013 рік”, установлена у розмірі 340 гривень. Тому розмір грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування у поточному році для інвалідів загального захворювання та дитинства І та ІІ груп становить 255 гривень, ІІІ групи – 170 гривень, для інвалідів війни І та ІІ груп – 340 гривень, інвалідів війни ІІІ групи – 255 гривень.
Як забезпечується санаторно-курортне лікування ветеранів праці?
Чинним законодавством передбачене переважне право на забезпечення ветеранів праці санаторно-курортним лікуванням. Безоплатного або пільгового забезпечення таким лікуванням ветеранів праці не передбачено.
Ветерани праці мають право на виплату компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Зазначена грошова компенсація виплачується у розмірі вартості самостійного санаторно-курортного лікування, але не більше, ніж середня вартість путівки, за умови перебування на обліку з санаторно-курортного лікування та надання районному управлінню праці та соціального захисту населення за місцем обліку документів, що підтверджують проходження такого лікування.
Середня вартість санаторно-курортної путівки для виплати компенсації замість путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування в межах обсягу бюджетного фінансування на 2013 рік установлена в сумі 340 гривень. У санаторіях для дорослого населення визначено термін лікування (крім спинального профілю) 18–24 дні. Зважаючи на це, виплата грошової компенсації за самостійно проведене лікування здійснюється інвалідам (крім інвалідів війни), учасникам війни, учасникам бойових дій та ветеранам праці у розмірі, не менш ніж 18 днів проведеного лікування у санаторії.

Прес-служба департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.