Свято національної соборності

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко провів зустріч із представниками християнських релігійних організацій області. Він підкреслив, що 1025-ліття хрещення Київської Русі з натхненням готується відзначити весь християнський світ: це подія далекого минулого, але то був перший крок до нових об’єднавчих процесів, крок до державотворення, а тому значення її важливе й сьогодні.
Такі зустрічі проводяться періодично, нині ж саме святкова нагода продиктувала потребу поговорити про те, чим живуть релігійні організації області різних конфесій, які проблеми для них актуальні та які шляхи їх вирішення, – обласна влада завжди готова допомогти, якщо є така необхідність.
Релігійні організації, яких в області зареєстровано 1098, мають високий рівень довіри, об’єднують довкола себе багато віруючих – загалом налічується 41 релігійна конфесія, течія, напрямок. І ситуація стабільна, стосунки між органами державної влади, церквами та релігійними організаціями залишаються толерантними, врівноваженими – про це розповів директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Микола Перепелиця. Завдяки сприянню органів влади, підприємств, фірм, окремих підприємців тривають реставраційні роботи на культових спорудах, зводяться нові храми.
Учасники зустрічі наголосили, що нині немає агресивності у стосунках представників різних конфесій, як і проявів протистояння духовенства української церкви Московського та Київського патріархатів, а віряни самі мають змогу обирати, до якого храму йти і яку віру сповідувати. Все вагомішою стає співпраця церков із освітянською і медичною галузями, із працівниками культури.
Усі виступаючі відзначили, що святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі – подія, яка згуртовує й об’єднує духовенство та вірян різних релігійних спільнот.
***
Урочисте зібрання з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі за участю представників громадських та релігійних організацій, науковців провела також Громадська рада при облдержадміністрації. Як наголосив її голова Володимир Голуб, рада не може не долучитися до відзначення цього ювілею, адже православ’я, яке було започатковане в Київській Русі князем Володимиром, дало величезний поштовх до розвитку цивілізації, духовності й культури.
Він наголосив, що церква відіграє значну роль у побудові в Україні православної демократичної держави, забезпеченні прав і свобод громадян та відродженні духовності.
Перший проректор Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Роман Сітарчук поінформував про становлення християнства в Україні. Учасники зібрання послухали також духовні піснепіви.

Лідія ВІЦЕНЯ
Євгенія ДАВИДЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.