Це вже – історія, це вже – вічність

У день святої рівноапостольної Ольги, першої християнки на великокняжому престолі Києва, відбулося урочисте відкриття документальної виставки в приміщенні обласної держадміністрації, присвяченої 1025-річчю хрещення Київської Русі. Й це досить символічно – в “Повісті временних літ” про неї написано: “Вона предтеча християнської землі, як рання зірниця перед сонцем і як зоря перед світанком…” Її хрещення створило широкий шлях до християнізації Київської Русі. Й, як зазначив заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко, історія християнства – це вже вічність, доказ того, що релігія має право на існування. Минули часи гоніння віруючих, руйнування храмів, і сьогодні ми розуміємо, що будувати незалежну державу можна лише з вірою в душі, тому влада сприяє відродженню духовності, нині навіть у малих селах з’являються храми, в які ходять прихожани, зокрема й діти, яким доносяться знання про релігію, її історію.
На виставці представлено копії офіційних документів та фотографій центральних державних архівних установ та Державного архіву Полтавської області. Як наголосила директор установи Валентина Гудим, виставка кілька днів експонуватиметься в облдержадміністрації, а потім вона стане пересувною – працюватиме в навчальних закладах, таборах відпочинку та інших організаціях, щоб якомога більше полтавців ознайомилися з нею.
Першу оглядову екскурсію відразу після відкриття експозиції провів заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт. Виставка складається із трьох розділів. На першому її стенді – копії документів кінця XVI – початку XVII століть, які свідчать про тісний зв’язок тодішньої влади і церкви, коли храми виконували не тільки духовно-просвітницьку, а й юридичну функцію. Представлені грамоти російських царів на майнові права того чи іншого монастиря – то ще й зразок культури, вишуканості оформлення юридичних документів, звернув увагу присутніх науковець на цікаві деталі. Тут і фото культових споруд, які згодом були знищені в Полтаві й області, а також духовних навчальних закладів і часописів. На центральних стендах – документи радянського періоду, а то був непростий час для церкви, доба войовничого атеїзму, репресій проти духовенства, проведення різних антирелігійних кампаній – вилучення церковних цінностей, масове знищення храмів. Одне із документальних фотосвідчень звірства системи – вбивство більшовиками священиків і ченців Мгарського Свято-Преображенського монастиря поблизу Лубен у 1919 році. Промовистий і документ 1960 року про закриття Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря – то лише фрагмент із справи про виселення черниць…
Останній розділ експозиції розповідає уже про процес відродження церкви й духовності, починаючи із 1990-х років. До речі, як зазначила Валентина Гудим, невдовзі буде презентовано і щойно видану книгу – реєстр храмів і церков України, які були зруйновані протягом 1914–1990 рр., де представлено й нашу область. Кошти на підготовку видання виділялися Інститутом національної пам’яті.
Усім небайдужим до історії рідного краю варто ознайомитися з документами виставки, які нечасто “виходять у люди”, тож є нагода скористатися щедрими ювілейними дарунками.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.