Шана – живим, вічна пам’ять – полеглим

Щороку останньої неділі липня ветерани флоту Полтавщини з гордістю вшановують своїх побратимів, із глибокою скорботою згадують бойових друзів, які навіки залишилися у морських глибинах.
Полтавці шанують бойову славу легендарного героя-підводника Олександра Маринеска і по праву вважають його своїм земляком, адже рід матері відважного підкорювача морських глибин походить із Лохвиці. Увійшли в історію підводного флоту ще два герої-полтавці, брати Володимир та Микола Богачови із села Комишня Миргородського району. Їм обом випало служити на першій радянській атомній субмарині К-3 “Ленінський комсомол”. 8 серпня 1967 року, коли підводний човен повертався з походу, виникла пожежа у першому та другому відсіках і за лічені хвилини забрала 39 життів молодих хлопців. Серед них були обидва брати. Ціною власного життя вони врятували екіпаж і корабель.
Військовим морякам, які нині мешкають на Полтавщині, з нагоди свята свої вітання надіслали капітан першого рангу запасу, президент Всеукраїнської спілки громадських організацій ветеранів та інвалідів війни, ВМФ та моряків-підводників України Євгеній Лівшиц із Одеси; адмірал флоту, президент Міжнародної асоціації громадських організацій ветеранів ВМФ і підводників Геннадій Сучков із Москви.
Є сподівання на зустріч ветеранів моряків-підводників у день свята в Севастополі з екіпажем підводного човна “Запоріжжя” U-1. Ветерани планують побувати на великому кораблі “Славутич”, де ніс службу Андрій Лисенко із села Сари Гадяцького району, зустрітися на великому рятувальному кораблі “Золотоноша” з моряком контрактної служби Михайлом Ткаченком із села Піски Лохвицього району, малої батьківщини Олександра Маринеска.
Обов’язково ветерани вшанують хвилиною мовчання пам’ять тих, хто не повернувся з походів. Вічна слава героям, що покояться в глибинах морів і океанів.

Олександр ПОДОРОЖНИЙ
Голова обласної спілки ветеранів та
інвалідів військово-морського, морського флоту та моряків-підводників імені
Героя Радянського Союзу О.І. Маринеска

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.