Реконструкцію стадіону “Ворскла” завершено

Через ремонтно-відновлювальні роботи керівництво футбольного клубу “Ворскла” зверталося із проханням до Прем’єр-ліги, щоб команда два дебютних матчі провела на виїзді. Нині ж реконструкцію стадіону “Ворскла” імені Олексія Бутовського завершено. За короткий проміжок часу вдалося замінити дренажну систему, трав’яний газон, модернізовано систему поливу, штучний підігрів, піднято рівень футбольного поля. Для цього, за словами технічного директора ФК “Ворскла” Ігоря Гуріненка, було завезено близько 4,5 тисячі тонн піску і майже 4 тисячі тонн щебеню. На західній трибуні стадіону встановили нові індивідуальні пластикові сидіння, замінили бігові доріжки.
Процес укладки нового газону проходив під постійним наглядом головного агронома клубу Володимира ЛОВКОГО. Він – наш співрозмовник.

– Володимире Владиславовичу, коли останній раз міняли газон і систему дренажу на стадіоні “Ворскла”?
– Дренажну систему міняли більше п’ятнадцяти років тому, за цей час якість дренажу вже не відповідала ніяким стандартам, а в останні роки майже взагалі перестала працювати. Це і призвело до її повної заміни. Щодо старого газону, то при його укладці були певні проблеми, і травосуміш голландської селекції виявилася неакліматизованою до наших морозів.
– Як цього разу пройшов процес адаптації нового газону?
– Після заміни трави ми накрили її кореневу систему піском. По висоті – близько сантиметра, а загалом – 100 тонн. Це зроблено для того, щоб нове покриття було зручним для бутсів футболістів. Також для розвитку і закріплення трави внесли мінеральні добрива.
– Із якими труднощами і проблемами довелося зіткнутися під час робіт?
– Найбільша складність – це, мабуть, відповідальність за всі свої дії під час роботи, коли ти знаєш, як дорого все це коштує, з яким матеріалом працюєш, і головне – вкластися у відведені короткі строки. У нас був прописаний графік ледь не по годинах. Але ми йшли згідно з розкладом і впоралися. Частково працювали навіть уночі, вкладати рулони газону вдень ризиковано.
– На яке навантаження розраховане нове покриття?
– Ігрове поле розраховується так, щоб у нього був величезний запас міцності, але, як стандарт в Україні, має бути одна гра на два тижні. Є нормативи і для тренувальних полів, а цю траву можна віднести і до такої категорії, вона має витримувати більше 15 годин навантаження на тиждень.
– Не секрет, що не скрізь, де замінюють газон, вдається повністю досягти максимального результату…
– У кожної команди свої особливості, технології і професійні секрети. Хтось більше використовує ручну роботу, в інших – більш все механізовано. Можна вкладати стрічку шириною 60 сантиметрів, а можна і метрову. В нас був дуже обмежений термін на укладку і приживлення, тому простіше було вкладати широкими стрічками, тим більше, що так виходить менше стиків та швів на полі. А ось коли є час, 2–3 місяці, тоді можна брати і маленькі рулони. Наші працівники вже провели три стрижки трави, то швів не видно.
– На скільки років розраховане нове поле?
– Це дивлячись якими стандартами керуватися. Якщо бюджет невеликий, можна і 10 років використовувати, все залежить від навантаження і погоди. Такий газон, а це селекція американська, може витримати і 20 років при якісному догляді, дотриманні всіх технологій. Але важливі й інші фактори: занесення бур’янів бутсами футболістів, хвороби рослин, зимовий період, коли ми гріємо траву. Вона при цьому виснажується. Зараз за технологією в усій Європі кожного року відбувається повний підсів поля. Тобто газон оновлюється постійно. Але приблизно раз на 4–5 років повністю міняють верхній шар.
– Ви буваєте на інших стадіонах України. Де зараз найкращий газон?
– Візуально, можливо, – в Луганську, де грає “Зоря”, тому що він новий, і у нас в Полтаві зараз поле в ідеальному стані.
Як нам повідомили у прес-службі клубу, опробувати новий газон футболісти полтавської “Ворскли” мають сьогодні, 26 липня, напередодні матчу з донецьким “Металургом”. Цього ж дня відбудуться відкрите для вболівальників і журналістів тренування та офіційне представлення нових гравців команди.

Григорій ГЕРАЩЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.