Розмаїття “Родинних скарбів…”

Мама і дочка – Тетяна й Настя Жданови – з Кременчуцького району.

Як уже повідомлялося, у Полтаві на площі перед обласним центром естетичного виховання учнівської молоді пройшло свято “Родинні скарби Полтавщини”. 60 сімей із різних міст і районів області презентували свої таланти на виставці народних ремесел і в концерті родинних ансамблів.

діяла виставка-ярмарок робіт дорослих і юних умільців – картин, фотографій, гончарних виробів, плетених із соломки і рогозу речей, тканих килимів, вишитих рушників, іграшок, паперових квітів і багато-багато іншого… Були тут сонячний годинник, вишита геральдика,  прикраси й сувеніри…
Тетяна Жданова з десятирічною дочкою Настею з села Піщаного Кременчуцького району привезли вишиті  нитками і бісером картини.
– Доньці більше подобається вишивання ниткою по картону, – говорить мама. – Вона також виготовила роботу в техніці шерстяної акварелі – картину “Маки” – і зайняла друге місце на конкурсі “Веселкові береги Дніпра” в Кременчуці. Ми з нею освоїли також валяння шерсті, робимо іграшки. На такому святі вперше, і я справді отримала задоволення від поїздки в Полтаву. Подивилася концерт, походила по виставці, поспілкувалася з іншими рукодільницями, взяла участь у майстер-класах. Дуже сподобалася пластилінова техніка, вперше спробувала цим

Родина Ястреб із Чорнух.

Родина Ястреб із Чорнух.

Родина Ястреб із Чорнух – мама Гафія Василівна та діти – 13-річна Яніна і 10-річний Владислав – подивувала яскравими килимками, які виткали власноруч. Кожний бажаючий міг підійти й подивитися на мистецтво килимарства зблизька. На витворах наче оживають дерева, квіти, птахи, бані церков. Виготовляє ця родина і народну іграшку – ляльку-мотанку.
– Крім цього, працюємо над декоративним розписом, розписуючи дерев’яні дощечки. І картини малюємо.  Я веду гуртки  в Будинку школяра і на станції юних натуралістів. Декоративно-прикладна творчість дуже подобається дітям. І тато наш, Віктор, нам допомагає, – розповідає жінка.
Цілим сімейним “кланом” приїхали з Чутового Савінови – брати Григорій Олексійович із дочкою Лізою і Валерій Олексійович із дружиною Ларисою Анатоліївною та донькою Лєрою. Двоюрідні сестрички – ровесниці. Ліза займається в’язанням, бісероплетіням, Лєра – малюванням, писанкарством. Дівчата представили свої роботи. Дорослі теж мають що показати – Григорій захоплюється різьбленням по дереву, презентував рельєфні сюжети на історичну тематику, з улюблених кінофільмів. Безсмертне комедійне тріо – Нікулін, Віцин, Моргунов – прикрасило сімейний вернісаж. Валерій малює олівцем портрети відомих людей. Виходить дуже схоже. У нього є кілька зображень Тараса Шевченка. Із сучасних діячів малював політика і спортсмена Віталія Кличка. Лариса – вчитель початкових класів, виготовляє аплікації  з природних матеріалів, ниток, тканин. Навчає цього і школярів.

Сімейний вернісаж чутівців Савінових.

Сімейний вернісаж чутівців Савінових.

– Більшість із нас вперше були на такому масштабному святі. Враження дуже позитивні, – прокоментувала Лариса.
Брилі, капелюхи, кошики, обереги-лапоточки, інші  незвичні у місті речі привезло з Калайдинців Лубенського району подружжя Даниленків  – Павло й Катерина. Майже 30 років займаються плетінням з рогозу.  Заготовляти його допомагають дорослі сини – Євген і Володимир. Колись на межі Лубенського і Чорнухинського районів існувала артіль із такого ремесла, розповів Павло. Згодом вона розпалася, але секрети майстерності живуть у народі… Городяни із задоволенням фотографувалися біля колоритного намету.
Свої райони представляли не лише майстри народної творчості, а й таланти в співах, танцях, декламуванні віршів і гуморесок, грі на музичних інструментах, акторській майстерності. Багато хто обрав твори на сімейну тему. Всі родини-учасниці отримали подарунки, поспілкувалися між собою, поділилися секретами майстерності та сімейного виховання. А головне – провели день із дітьми, відчули себе командою, а захоплення, до якого лежить душа, – спільною справою.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.