Анатолій ЖУРАВЛЬОВ: “Найефективнішим методом захисту від грипу є вакцинація”

Це підтверджує й статистика. І хоча спостерігається щотижневий приріст захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, поки що це не становить особливої загрози. На нові штами грипу жителі області поки що не хворіють. Показник захворюваності станом на 28 січня поточного року – 49,7 на 10 тисяч населення, що нижче епідпорогового показника на 33,5 відсотка.

– Щорічно в області хворіють на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції близько 350 тисяч осіб, а в період сезонного підйому – з вересня по березень – понад 200 тисяч, – повідомив Анатолій Журавльов. – За останні роки під час епідемій хворіло до 14 відсотків від загальної кількості населення регіону.

Також Анатолій Журавльов розповів, що в області передбачено порядок госпіталізації хворих до інфекційних відділень, обладнаних боксами. Для районів, у яких немає інфекційних відділень, визначені міжрайонні госпітальні бази. В області функціонують 25 інфекційних відділень, загальна кількість інфекційних ліжок – 746. На період можливих епідемічних ускладнень у містах та районах області передбачено додаткове розгортання понад 2 тисяч ліжок.

– Найефективнішим методом захисту від грипу є вакцинація, – наголошує головний державний санітарний лікар області Анатолій Журавльов. – Щеплення не лише попереджає захворювання, а й запобігає виникненню ускладнень, серед яких – пневмонії різної тяжкості, менінгіти, отити, загострення хронічних хвороб. Сенс вакцинації полягає у формуванні специфічного імунітету проти вірусу грипу шляхом введення в організм людини антигенів різних штамів вірусів грипу. На території України дозволені до використання вакцини “Ваксігрип”, “Інтаза”, а також “Флюарикс” та “Інфлувак”. Усі вони є в аптечній мережі області.

Грип дуже шкідливий розвитком ускладнень, нагадує Анатолій Журавльов. Тому виділено певні групи населення, яким рекомендовано щеплення у першу чергу. Це – дорослі й діти, які мають хронічні захворювання або послаблену імунну систему, а також люди, старші 65 років. Першочергової вакцинації також потребують особи, які за родом своїх занять кожного дня піддаються підвищеному ризику зараження інфекцією (лікарі, педагоги, працівники транспорту).

– Профілактичні заходи мають бути спрямовані насамперед на підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших гострих респіраторних вірусних захворювань, – говорить головний санітарний лікар області. – Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, є повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді, загартовування та часте провітрювання приміщень, вживання загальнозміцнювальних та імуномодулюючих препаратів. Високоефективними є й рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема часте миття рук із милом, прикривання носа та рота хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чханні, широке застосування засобів народної медицини, гомеопатичних препаратів, оксолінової мазі. З метою запобігання захворюванню людей та поширенню інфекції у місцях скупчення або у громадському транспорті бажано використовувати багатошарову марлеву або одноразову маску, змінюючи її кожні три-чотири години.

Традиційні засоби профілактики грипу та ГРВІ не втрачають актуальності. Вірусна інфекція потрапляє в організм через носоглотку, тому її потрібно захищати в першу чергу. Оксолінова мазь – надійна перепона для вірусу грипу. Достатньо вранці нанести невелику кількість мазі на слизову оболонку носа, щоб захиститися від грипу на цілий день. Замість неї можна регулярно промивати носоглотку розчином господарського мила. Цибуля і часник – лідери в боротьбі        із захворюваннями. Якщо їх вживання неприємне або неможливе (наприклад, при грудному вигодовуванні), то можна лікуватися їх парами, розставивши по кімнаті тарілочки з нарізаними часточками цибулі й часнику. Дитині можна повісити на шию зубочок часнику. Важливе значення у профілактиці має своєчасна ізоляція хворих від цілком здорових людей, використання індивідуальних засобів захисту (марлеві пов’язки), загальнооздоровчі заходи (загартовування організму), вживання великої кількості вітамінів.

Дуже корисні при застуді настоянки з чорної смородини, журавлини, шипшини, жимолості, малини. Ці ягоди краще засушити або заморозити у морозильній камері, а взимку вживати, готуючи з них вітамінний чай.

Готуючи їжу, також можна використовувати профілактичні якості деяких приправ. Наприклад, такі спеції, як східна куркума, імбир, фенхель, петрушка, мають чудові терапевтичні якості. Вони не тільки допомагають у профілактиці грипу, а й зменшують ризик серцево-судинних захворювань.  

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.