Минуле і сучасність – навіки

З нагоди державного свята в обласному центрі перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко, заступник голови ОДА Борис Галушко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, представники органів влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, студентства, духовенства поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку на площі Конституції.

“У далекому 1919 році відбулося об’єднання українських земель. А разом із тим – і традицій, звичаїв, мови, що має величезне історичне значення. Коли ми єдині в своїх помислах, цілях, зусиллях, то маємо велике майбутнє”, – прозвучало на площі з гучномовця. Лунали пісні про Україну. Прозвучав Державний гімн України. Дівчата в національних костюмах урочисто пронесли корзину з квітами, люди поклали букети до підніжжя монумента.

– Свято має великий історичний відтінок, воно відображає тисячолітнє прагнення українського народу до свободи, до незалежної держави. Ми говоримо про Універсали 1918–1919 років, святкуємо День незалежності 1991 року, це – результат цієї багаторічної боротьби наших предків. Тільки в єдності народу, нашої громади досягаються певні результати, – наголосив Віктор Животенко.

– Це велике державне свято, що закликає нас до єднання, в першу чергу – духовного єднання. У нас є свої ідеали, свої цінності, ми маємо цим пишатися й об’єднуватися навколо них, – відзначив Володимир Марченко.

Напередодні біля Полтавського університету економіки і торгівлі відбулося покладення квітів до пам’ятника земляку, державному діячу Борису Мартосу. В церемонії взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, ректор університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля, депутати місцевих рад, громадськість, студентство.

– Серед тих, хто втілював у життя одвічну мрію українців про об'єднання в рамках єдиної держави, був видатний діяч, учений, кооператор, уродженець Градизька Борис Миколайович Мартос, – розповів доктор історичних наук Олексій Нестуля. – Він одним із перших висунув ідею створення всеукраїнського кооперативного об’єднання, був міністром продовольства в уряді Центральної Ради, потім – міністром фінансів в уряді Директорії УНР і певний час очолював цей уряд. Це була людина, яка словом і ділом служила соборності України.

– Далекого 1919 року на Софійській площі проголосили Акт злуки Лівобережної та Правобережної України, – наголосив Валерій Пархоменко. – Тоді цей нормативний документ був більше декларативного характеру. Сьогодні ми його виконуємо. На порозі 23-ї річниці української незалежності маємо свою державу і реалізовуємо те, що наші діди і прадіди писали у ті буремні роки.

Урочистості з переглядом вистави “Легенда про Тараса” за мотивами повісті “Тарас Бульба” відбулися в обласному академічному музично-драматичному театрі імені М.В. Гоголя.

Заходи до державного свята пройшли в усіх містах і районних центрах. Делегація Полтавщини на чолі із керівництвом області взяла участь в урочистостях із нагоди Дня Соборності та Свободи України в Києві.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.