Екстрена медична допомога: працювати на випередження

– Реформування медичної галузі – надзвичайно важливий і один із головних напрямків нашої роботи цього року, – наголосив, відкриваючи роботу “круглого столу”, заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль. – Щодо змін у діяльності швидкої допомоги, то в області попередньо було проведено певні підготовчі роботи. Зокрема у 2012 році на сесії обласної ради прийнято відповідне рішення про створення центру екстреної медичної допомоги, про переведення цієї служби з 1 січня 2013 року на фінансування з обласного бюджету. Системно, виважено проведено роботу щодо кадрового забезпечення, передачі автотранспортних засобів, експлуатації приміщень. Процес реформування завжди є непростим. Однак у нас немає інформації про жодні збої в наданні швидкої медичної допомоги тим, хто її потребує. Адже в області склалася практика працювати на випередження. Нині ми впритул підійшли до створення оперативно-диспетчерської служби, визначилися з приміщенням. У цьому напрямку працюємо спільно з Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України, яке реалізує Національний проект “Вчасна допомога”. Незабаром плануємо побувати в регіонах, на базі яких здійснювались пілотні проекти, де вже накопичено певний досвід, зокрема у Дніпропетровській області.

Насамперед позитив від реформування повинні відчути полтавці, переконаний Олександр Коваль. Екстрена медична допомога повинна бути якісною і вчасною.  А саме прибувати  на місце виклику в містах – за 10 хвилин, у сільській місцевості – за 20 хвилин.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак повідомив, що під час підготовчого етапу було проведено внутрішній, а потім і зовнішній аудити надання екстреної медичної допомоги, що стало підгрунтям для організації роботи нового рівня і дозволило знайти оптимальні шляхи для вирішення ряду проблем. Підготовка стосувалася не лише вдосконалення матеріально-технічної бази, а й кадрового ресурсу – відбувалося навчання фахівців, проводилися тренінги з моделюванням типових ситуацій невідкладних станів. У подальшому передбачається навчання парамедиків – немедичних працівників (міліціонерів, водіїв), які після проходження курсів зможуть надавати невідкладну медичну допомогу в разі надзвичайної ситуації, поінформував Віктор Лисак.

Нині ведеться щоденний моніторинг надання екстреної медичної допомоги, який дозволяє оперативно реагувати на різні нюанси у роботі служби і вдосконалювати її. Так, за оперативними даними, нині швидка допомога виїжджає майже на 900 викликів за добу. 

У найближчій перспективі – створення єдиної диспетчерської служби, оснащеної сучасними технічними засобами, такими, як GPS-навігатори. Це дозволить диспетчерам бачити кожен автомобіль “швидкої” і спрямовувати виклик тому екіпажу, який знаходиться найближче до пацієнта, а також чітко контролювати витрати пально-мастильних матеріалів. Адже донині траплялося, що карети швидкої допомоги використовували не за призначенням, зазначив виконуючий обов’язки головного лікаря комунальної установи “Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Олександр Лавренко.

За його словами, у перспективі буде збільшена кількість бригад – зі 103, які працюють нині, до 117. Ще однією позитивною особливістю роботи служби в області є збереження бригад спеціалізованої медичної допомоги: кардіологічної, неврологічної, психіатричної, дитячої та інтенсивної терапії.

Начальник відділу медицини катастроф та мобілізаційної роботи департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Мохначов підкреслив, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, саме від своєчасності якісної невідкладної медичної допомоги безпосередньо залежать життя і здоров’я пацієнта. Він також повідомив,  що відтепер невідкладна медична допомога надаватиметься за принципом екстериторіальності – хворого будуть доставляти до найближчого лікувального закладу, де йому нададуть подальшу необхідну допомогу без прив’язки до  місця його проживання.

У ході зібрання члени громадської ради при департаменті охорони здоров’я ОДА та представники засобів масової інформації висловили думку про потребу в соціальній роботі над напрямком, який неабияк впливає на роботу швидкої допомоги, – поведінка водіїв на дорозі. Адже випадки ігнорування машин “швидкої” не поодинокі. А кожна втрачена хвилина може обернутися втраченим життям.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.