“Амарант” – ефективний бізнес, соціальна відповідальність

Становлення “Амаранта” розпочиналося з розвитку елеваторної промисловості, чим товариство займалося майже 8 років, а набравши необхідні потужності (близько 300 тисяч тонн одночасного зберігання зерна), керівництво компанії зосередило зусилля колективу на розширенні виробничої діяльності у дещо іншому напрямку. Таким чином у 2009 році було розпочато будівництво олійно-пресового заводу, який нині переробляє до 300 тисяч тонн соняшнику за добу. До речі, минулого маркетингового року через елеватори “Амаранта” було перевантажено 290 тисяч тонн зерна, нинішнього – вже прийняли 230 тисяч, із яких на складах залишилося близько 170 тисяч тонн. У питаннях реалізації збіжжя підприємство як співпрацює із крупними зернотрейдерами, так і самостійно вивозить зерно в морські порти. Має “Амарант” і власний автопарк потужних вантажних автомобілів та птахоферму на 100 тисяч голів птиці. Стосовно олійно-пресового заводу, то це підприємство працює за класичною технологією виробництва олії, яка відповідає державним стандартам якості ДСТУ 4492:2005 за системою сертифікації “Укрсепро”. “Амарант” має дозвіл на експорт олії до країн СНД, Азії, практично до всіх країн Євросоюзу, частину продукції реалізують і в Україні.

Конкуренції тут не бояться, а на запитання стосовно проблем із наявністю сировинних зон та ринків збуту готової продукції виконавчий директор ТОВ “Амарант” Микола Харченко взяв калькулятор і провів порівняльний аналіз обсягів виробництва сільськогосподарської продукції за часів СРСР і тепер, наголосивши при цьому, що якісний продукт завжди буде затребуваний. Власне, це підтверджується повсякденною роботою групи компаній “Амарант”.

– Територіально ми знаходимося в більш вигідному становищі, ніж наші потенційні конкуренти, – долучився до розмови генеральний директор товариства Роман Харченко. – Адже Сумська та Чернігівська області, де ми купуємо сировину, останніми роками значно збільшили площі посівів соняшнику, тож проблем із цим не виникає. До того ж оптова торгівля сирою олією значно прискорює обіг коштів, підприємство не вкладає їх у маркетинг та дистрибуцію продукції, відтак виграє рентабельність виробництва, яка становить близько 15 – 20 відсотків. Загалом до агровиробництва ми підходимо як до бізнесу, в якому один етап доповнюється іншим: від виробництва сільськогосподарської продукції – до зберігання урожаю, виробництва та продажу олії, макухи, паливних брикетів, які в Україні, на жаль, не знаходять свого споживача, хоча їх із задоволенням купують країни Балтії, Польща, Швеція, використовуємо і для власних потреб, опалення адміністративних будинків, виробничих цехів. У планах – поглиблення переробки. З цією метою добудовуємо власний комбікормовий завод, на якому вироблятимемо корми для своєї птахофабрики. Таким чином ми практично замикаємо виробничий цикл, тобто все, що виробляємо, застосовуємо в своєму ж виробництві, пропускаючи через переробку. А це – додаткові кошти й додаткові робочі місця.

Вдосконалення технологій та інтенсифікація агровиробництва, збільшення обсягів валового виробництва сільськогосподарської продукції – такі перспективи подальшого розвитку компанії, у працівників якої є чітке розуміння власних можливостей і можливостей ринку.

***

Агроформування, які входять до групи компаній “Амарант”, мають потужну сільськогосподарську техніку, обладнану GPRS-системами, розвивають не тільки рослинництво, а й молочне тваринництво. Вивчається й стратегія розвитку тваринництва м’ясного напрямку.

ТОВ “Гаївщина” Лохвицького району створене в 2006 році на базі колишнього ксп “Маяк”. Із березня 2010 року після реорганізації товариства його співзасновником стала компанія “Амарант”. За словами директора агроформування Володимира Рибака, за цей час ПП “Амарант-Агро” групи компаній “Амарант” на придбання нової сільгосптехніки, впровадження передових агротехнічних технологій інвестувало понад 8 мільйонів гривень, за які господарство придбало високопродуктивні комбайни, трактори, також було проведено капітальний ремонт наявної техніки. Значні кошти спрямовуються й на поточні витрати під час проведення польових робіт. Про рівень агровиробництва “Гаївщини” свідчать сталі врожаї, які з року в рік отримує товариство. Скажімо, у 2011 році озима пшениця дала на круг 45, а в минулому – по 42 центнери з гектара, соняшник, відповідно, – 29 і 32 центнери, а кукурудза – 95 і 79 центнерів з гектара в сухому зерні. Земля щедро віддячує хліборобам за їхні нелегку працю й бережливе ставлення до неї. А в “Гаївщині” воно саме таке. Окрім дотримання науково обґрунтованих сівозмін, внесення достатньої кількості мінеральних та органічних добрив, тут періодично й планово проводять агротехнічне обстеження грунтів, досліджують, як господарська діяльність впливає на їхню якість, на наявність гумусу в родючому шарі.

– Урожай ми нині плануємо наперед, – каже Володимир Рибак. – Наприклад, вже в кінці листопада мали розроблений бізнес-план і бюджет по всіх місяцях на 2013 рік. У залежності від прогнозованого вносимо добрива. Наприклад, під кукурудзу з осені ми внесли карбомідно-аміачну суміш, яка не окислює грунт і зберігає у ньому всю наявну мікрофлору. Що ж до обробітку грунту, то 3 роки ми працюємо за мінімальними технологіями, а на 4-й обов’язково перевертаємо пласт, щоб зменшити захворювання сільгоспкультур.

Техніка агроформування нині поставлена на зимове зберігання. Уся вона обладнана GPRS-системами, що дає змогу вести комп’ютеризований облік якості та обсягів роботи сільськогосподарських агрегатів, витрат пального. Значна увага в господарстві приділяється техніці безпеки, всі працівники атестовані, забезпечені спецодягом і безкоштовним спецхарчуванням. Середньомісячна заробітна плата по товариству складає 2800 гривень. На належному рівні тут підтримується соціальна сфера населених пунктів, де господарство орендує землі. Власне, допомога у вирішенні соціальних питань – це пріоритетний напрямок роботи всіх підприємств групи компаній “Амарант”. Скажімо, торік тільки на ремонт сільських доріг та догляд за ними взимку “Гаївщиною” виділено понад 250 тисяч гривень, розроблено й проект освітлення сільських вулиць, товариство фінансує харчування дітей у місцевому дитсадку, допомагає школі, опікується ветеранами.

Після збирання урожаю на першому місці у “Гаївщині” – розрахунок із пайовиками за оренду земельних ділянок. Своєчасний повний розрахунок із селянами сприяє високій довірі до господарства й господарників. У 2011 році агроформування уклало нові угоди на оренду землі, й 100 відсотків власників земельних паїв продовжили орендні відносини на наступні 10 років.

Під час своєрідного екскурсу базою господарства впадають в око простота й доцільність у всьому. Адмінкорпус і готель опалюються дровами чи соняшниковими брикетами, що в порівнянні з використанням природного газу дає економію пон
ад 50 тисяч гривень. Гордістю керівника сільгосптовариства є ангар для дорогої техніки, реальна вартість якого 520 тисяч гривень. Та, оскільки його зробили, так би мовити, своїми силами, витратили на спорудження приміщення лише 170 тисяч гривень. Варто додати, що загалом в “Амаранті” на різних етапах виробничої діяльності досить часто практикують використання власних технологій та виготовлення тих чи інших об’єктів силами своїх працівників, і це дає відчутний економічний ефект.

***

ПОСП “Батьківщина” має в обробітку близько 6 тисяч гектарів земель і стабільно входить до п'ятірки лідерів агровиробництва Миргородського району. 2 роки тому співзасновником агроформування стала компанія “Амарант”. На запитання, чому обрали саме “Амарант”, директор господарства Микола Віташ зазначив:

– Я добре знаю керівників цієї компанії, вони – наші, місцеві, їм близькі турботи аграріїв і простих селян, наші турботи. Якщо інвесторам, які мешкають в інших регіонах нашої держави чи навіть за її межами, перш за все потрібен прибуток будь-якою ціною, то “Амарант” вирізняється чуйним ставленням до людей.

У “Батьківщині” застосовують агротехнології, аналогічні тим, що й у ТОВ “Гаївщина”, та отримують стабільно високі врожаї сільськогосподарських культур. Скажімо, пшениці торік отримали на круг по 40,5 центнера з гектара, соняшнику – по 33, а кукурудзи – по 76 центнерів з гектара. Займаються тут і насінництвом, виробляють посівний матеріал зернових культур, пшениці та кукурудзи. Окрім рослинництва, розвивають молочне тваринництво, а надої на кожну фуражну корову сягають 6 тисяч кілограмів за рік. Молоко реалізують на Лубенський молокозавод і Пирятинський сирзавод. Тваринницьке стадо нарощують племінним молодняком ВРХ, для власних потреб мають і свинопоголів’я, а в капітальний ремонт молочнотоварних ферм за останні 2 роки вкладено майже 5 мільйонів гривень. Є в господарстві й комбікормовий міні-завод. До речі, телят в агроформуванні випоюють незбираним молоком, відмовилися і від застосування всіляких добавок та преміксів. Значні кошти (близько 5 мільйонів гривень) витрачено на ремонт та придбання високопродуктивної сільськогосподарської техніки. Не забувають тут і про підтримку соціальної сфери населених пунктів Остапівської й Попівської сільських рад, для яких торік виділено близько 250 тисяч гривень. Наприклад, для Остапівського будинку культури придбали опалювальний котел, а в Попівську медамбулаторію провели водогін.

***

Глибоке знання ситуації в агровиробництві, застосування вітчизняних технологій, досвід керівництва й уміння організувати виробництво та згуртувати колектив висококваліфікованих однодумців – усе це в комплексі й сприяло досить потужному, поступальному розвитку компанії “Амарант”.

– Наш бізнес налаштований досить ефективно й цілеспрямовано. Кошти використовуються з максимальною віддачею, зайвих кредитів ми не брали, використовували тільки, так би мовити, робочі банківські кредити місцевих банків. Хоча маємо програми залучення інвестицій і вигідні пропозиції від західних партнерів, зокрема зацікавленість у розвитку нашого бізнесу виявили державні фонди Голландії, – зазначив фінансовий директор компанії Олексій Заборовець.

– Компанія “Амарант” у минулому році отримала дозвіл Антимонопольного комітету України на продаж частини своїх акцій голландським фінансовим структурам, які працюють при підтримці урядових програм цієї країни. Тим самим ми хочемо залучити в наше виробництво їхні технології та використати досвід роботи в тваринницькій галузі й рослинництві, – додав Роман Харченко.

– Наскільки важливою в налагодженні бізнесу є удача? – запитую у своїх співрозмовників.

– Удача – це далеко не основоположна складова успіху в будь-якому починанні. Перш за все потрібні велика й копітка робота, чіткий розрахунок при вирішенні питань і свого роду інтуїція. Та чи не найбільша удача компанії “Амарант” – це наш трудовий колектив, без якого неможливо впровадити у виробництво жодного проекту. Тож найбільша цінність, яку ми маємо, – люди. У наших працівників, які не один рік тут пропрацювали, є мотивація для ефективної роботи в компанії. Атмосфера в колективі склалася ділова. Професійний колектив, амбітні молоді люди, які глибоко знають шляхи розв’язання проблем, що виникають у процесі виробництва. І, мабуть, саме їхні амбітність і енергія дають змогу реалізувати всі розпочаті проекти до їх логічного завершення, – переконаний Роман Харченко.

– І ще один важливий момент – ми робимо бізнес, залишаючись при цьому людьми. У нас висока соціальна відповідальність, бережливе ставлення до землі, ми створюємо хороші умови роботи для своїх працівників і дружні стосунки з партнерами. Це наш свідомий вибір, адже життя не закінчується сезоном чи певною сумою прибутку, – переконаний Олексій Заборовець.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.