Діалог триває

Провів “круглий стіл” начальник управління державної служби Головного управління державної служби України в Полтавській області Олександр Черчатий. У зібранні взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, депутат обласної ради Микола Перепелиця, голова Громадської ради при облдержадміністрації, голова Координаційної ради голів громадських рад при Кабінеті Міністрів України Володимир Голуб, депутати обласної ради Тетяна Устименко, Юрій Цомартов, представники органів влади, громадських організацій, політичних партій тощо.

Валерій Пархоменко відзначив, що проект “Приязна адміністрація” здійснюється на Полтавщині з 2007 року. Нині в області створені всі умови для того, щоб будь-який громадянин міг отримати потрібну йому публічну інформацію про діяльність влади. Він також розповів про підтримку ветеранських, молодіжних, інших громадських організацій, наголосив на зацікавленості влади у співпраці з громадськістю, на увазі органів влади та місцевого самоврядування до проблем громадян, на наданні допомоги у їх вирішенні, забезпеченні доступу до інформації.

Володимир Онищенко звернув увагу на необхідність відповідальності влади і громадських організацій за формування громадської думки, вплив на прийняття ефективних управлінських рішень. Органи місцевого самоврядування та держадміністрації за своєю суттю мають бути приязними до громадян, перейматися їхніми проблемами, а громадські організації, підкреслив він, –  стояти на державницькій позиції, працювати на консолідацію суспільства.

Учасники “круглого столу” обговорили практичні проблеми забезпечення відкритості та прозорості в роботі влади. Зокрема Олександр Черчатий розповів про практику взаємодії влади і громадськості, проаналізував нормативні документи, запровадження оцінювання результатів діяльності органів виконавчої влади в роботі з громадськістю.

 Володимир Голуб поінформував про найбільш успішні напрацювання Громадської ради протягом двох років, зокрема про участь у розробці програми розвитку громадянського суспільства, вплив на формування вартості проїзду в громадському транспорті, завдяки чому вона залишається у Полтаві однією з найнижчих серед міст країни, введення представників Громадської ради до складу колегій обласних департаментів, участь представників громадськості в роботі профільних депутатських комісій обласної ради тощо.

За активну роботу в напрямку розбудови громадянського суспільства Микола Перепелиця вручив кільком керівникам громадських організацій і обласних структур грамоти департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. І зупинився, зокрема, на питаннях організації доступу до публічної інформації. Він наголосив, що в облдержадміністрації створені умови для подання інформаційних запитів, проведена інформаційна роз’яснювальна кампанія на сайті ОДА, в ЗМІ. Але, незважаючи на це, населення мало користується публічною інформацією, кількість запитів поки що незначна.

Представники громадських організацій порушували проблеми розвитку взаємодії інституцій громадянського суспільства та владних установ. Щоб бути ефективною, влада потребує фундаментальних змін, яких можна досягнути за допомогою удосконалення існуючих і впровадження нових механізмів забезпечення прозорості й відкритості у її роботі, відзначалося на заході. Висловлювалося також побажання виставити у відкритому доступі електронні адреси місцевих депутатів, аби виборці могли напряму звертатися до них із запитаннями.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.