Колиски надії для нового життя

І не дивно, що свято зібрало стільки полтавців, де переважали, звісно, медичні працівники та студенти, – чимало із них згодом прийдуть сюди працювати. Прибуло на урочистості й багато поважних гостей, серед них – перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, міський голова Полтави Олександр Мамай, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, представники Фонду Віктора Пінчука, медичної громадськості.

Вітаючи усіх присутніх, Олександр Удовіченко наголосив:

– Втілюючи в життя ініціативи Президента України Віктора Януковича, в рамках Національного проекту "Нове життя. Нова якість охорони материнства та дитинства" ми за п'ять із половиною місяців відбудували цей надсучасний медичний заклад. Одержавши від держави фінансову підтримку (а загальна кошторисна вартість цього об'єкта становить понад 67 мільйонів гривень),  додавши власні та спонсорські кошти, маємо сьогодні перинатальний центр. Тут народжуватимуться нові полтавці, люди, які творитимуть майбутнє, – зазначив голова облдержадміністрації.

Від імені Президента України Віктора Януковича привітала полтавців Ірина Акімова, зазначивши, що Полтавський перинатальний центр є одним із кращих в Україні, й висловила впевненість, що він стане взірцем для багатьох регіонів країни.

– Національний проект "Нове життя. Нова якість охорони материнства та дитинства" – один із найзворушливіших і найпотрібніших в Україні, бо він пов'язаний із найсвятішим для кожної людини – здоров'ям матері й дитини. І це вже восьмий центр, який відкривається в рамках цього проекту. За його устаткуванням, за технологіями та рівнем медичної допомоги центр відповідає міжнародним стандартам. Він буде доступним абсолютно для всіх жінок, що потребуватимуть цієї допомоги, – підкреслила Ірина Акімова. – На Полтавщині рівень материнської і дитячої смертності найнижчий в Україні, а в 2012 році в регіоні не зафіксовано жодного випадку смерті новонароджених.

Олександр Вілкул наголосив, зокрема, що це справді подія особлива, він знає із власного досвіду, адже й сам донедавна як голова Дніпропетровської ОДА опікувався будівництвом двох перинатальних центрів у цьому регіоні. Невдовзі в Україні відкриється ще сім таких медичних установ, до кінця 2014-го вони діятимуть в усіх регіонах. У відкритих раніше центрах уже народилося 17 тисяч немовлят, і в кожному регіоні вдвічі скоротилася смертність матерів і дітей (багато з них були в критичному стані). Держава закуповує для перинатальних центрів спеціальні реанімобілі, обладнання яких дозволяє транспортувати новонароджених навіть із низькою і наднизькою вагою тіла, від 500 грамів, тож більше не йтиметься про "нетранспортабельних пацієнтів", що надзвичайно важливо.

Головний лікар обласної клінічної лікарні імені М.В.Скліфосовського Євген Скалянський розповів журналістам, що цей заклад ІІІ рівня надання медичної допомоги за нинішніх реалій вкрай необхідний, бо досить високий відсоток вагітних жінок і новонароджених потребують допомоги – за минулий рік близько трьохсот дітей було транспортовано у Полтаву з районів області. За штатним розкладом у Полтавському перинатальному буде 347 працівників. Керівник центру – заступник головного лікаря з акушерства та гінекології обласної лікарні, лікар акушер-гінеколог І категорії Вікторія Ващенко. Заклад розрахований на 84 ліжкомісця і 2500 пологів за рік. На його семи поверхах діють консультативно-поліклінічне відділення, стаціонарна допомога, інші спеціалізовані зали, палати. Лабораторно-діагностична допомога включає кабінети: рентгенологічний, ультразвукової діагностики, електрокардіографії, працює цілодобова клініко-діагностична лабораторія.

Фінансування здійснювалося з різних джерел. Загальна вартість – 67 мільйонів 700 тисяч гривень, із них 37,6 мільйона гривень спрямовано із Державного бюджету, 20,6 мільйона – з обласного, 5,2 мільйона – благодійна допомога. За рахунок Фонду Віктора Пінчука "Колиски надії", який є партнером Національного проекту "Нове життя. Нова якість охорони материнства і дитинства", було закуплено медичне обладнання на 4,3 мільйона гривень.

***

Як і було обіцяно на урочистостях, уже наступного дня після відкриття обласного перинатального центру тут почали приймати пацієнтів. Тож передноворічний світ уже вітали найголовніші "промовці" – новонароджені: упродовж доби їх тут "знайшлося" шестеро. І першим голосочком вітала життя дівчинка, яку молоді батьки – Валентина та Олександр Пазущани із Новомихайлівки Решетилівського району – назвали Веронікою. І справді ж, нічого випадкового в цьому світі не буває – це біблійне ім'я у перекладі означає "та, що несе перемогу".

За Веронікою народилося п'ять хлопчиків. Найважчий – 4 кг 300 г, а найлегший, що народився передчасно, – лише 910 г. Але завдяки сучасним можливостям і йому нічого не загрожує.

"Познайомилися" ми того дня і з Євгенієм Олександровичем Мостовим – таке ім'я відтепер має один із наймолодших полтавців, а його мама Ганна розповіла, що вдома на них чекає старший син Владислав.

На вчорашній день у Полтавському перинатальному вже народилося 29 малюків.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.