Валерій ПАРХОМЕНКО: “Діти – найкраще, що у нас є”

– У який спосіб здійснюється підтримка розвитку творчих задатків дитини?

– Для реалізації творчих здібностей дітей на Полтавщині збережена й діє мережа системи позашкільної мистецької освіти (музичної, образотворчої, декоративно-ужиткової, вокальної, хорової, театральної), яка складається із 44 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання). У них навчається близько 11 тисяч учнів та працює майже 1200 викладачів.

– Яким чином визначають, талановита дитина чи ні?

– Неталановитих дітей не буває, є такі діти, яким замало приділяли уваги. В області проводиться значна робота з виявлення та підтримки талановитих дітей, учнівської молоді. Організована робота ради директорів шкіл естетичного виховання як дорадчого органу Обласного методичного кабінету навчальних закладів мистецтва та культури. За рішенням цієї ради задля підтримки та розвитку обдарованих і талановитих дітей протягом 2011–2012 років управління культури облдержадміністрації фінансово допомагало талановитим учням, творчим колективам шкіл естетичного виховання Полтавщини для участі у всеукраїнських та міжнародних фестивалях, конкурсах – усього на суму 100 тисяч гривень.

– У яких конкурсах брали участь діти з Полтавщини?  

– У 2012 році учні та творчі колективи шкіл естетичного виховання Полтавщини взяли участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах в Україні, Болгарії, Фінляндії, Словаччині, Іспанії, Сербії, Чехії. Понад 330 дітей стали учасниками всеукраїнських конкурсів та фестивалів, майже 120 – міжнародних. Серед них 104 юних обдарування стали лауреатами всеукраїнських конкурсів та фестивалів, 89 – міжнародних. Абсолютними переможцями міжнародних конкурсів стали 29 солістів, 8 малих колективів-ансамблів та 6 великих колективів-ансамблів із 14 мистецьких навчальних закладів.

19 грудня, уже другий рік поспіль, діти з усієї області приїздять до академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя, аби переглянути концерт абсолютних переможців міжнародних конкурсів – учнів шкіл естетичного виховання Полтавщини та симфонічного оркестру театру під керівництвом народного артиста України Віталія Скакуна "До Миколая на гостини всі таланти Полтавщини". Захід відбувається під патронатом голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка. На ньому діти отримують нагороди й подарунки від обласної влади та демонструють свої таланти. На концерті ми ніби потрапили не лише на свято Миколая, а  й на міжнародний день талановитих дітей, які своїми перемогами прославили нашу Полтавщину не тільки в Україні, а й за її межами.

– Тривають Новорічні, Різдвяні свята. Що Ви побажаєте дітям і дорослим?

– Перш за все бажаю міцного здоров'я, родинного щастя, успіхів, достатку і благополуччя. Нехай Святий Миколай оберігає дітей не тільки у день цього свята, а й протягом усього життєвого шляху, а шлях цей буде довгим і світлим. Діти – це найкраще, що в нас є. Це гордість Полтавщини і всієї України. Нехай їхні серця будуть зігріті любов'ю і теплом, домівки сповняться добром, радістю та Божим благословінням. Хай приємним теплом зігрівають їхні душі насолода від задуманого, гордість від досягнутого. Бажаю щасливого нового року та веселих Різдвяних свят!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.