“Музичні прем’єри в Полтаві”

За лаштунками події залишилася велика і копітка робота по підготовці концерту, ініціатором якого став обласний осередок НСКУ. Ініціативу підтримав композитор, член нашого осередку, диригент Віталій Скакун, з яким була скомпонована програма концерту, а також керівництво театру. Виконувати сучасну музику, яка є більш складною, ніж класична (до того ж її треба самостійно інтерпретувати, бо немає виконавських зразків), – це завжди ризик, і тут потрібна велика майстерність в умінні проникнути в творчу лабораторію, задум композитора. Віталій Скакун зазначив, що полтавський симфонічний оркестр уже виріс до такого рівня професіоналізму. Диригент та його оркестр блискуче справилися із завданням. Всі композиції прозвучали яскраво й переконливо.

Унікальність програми концерту в тому, що в ній було представлено твори сучасних українських композиторів трьох поколінь. Кожен із чотирьох представлених композиторів розповів “свою історію”, або про себе і навколишній світ (“Сімфонієтта” Євгена Станковича та “Балетні танці” оркестрової сюїти Ольги Шишкової), або в епіко-драматичній і навіть комічній манері з елементами українського фольклору (“Гуцульська симфонієтта” за повістю М.Коцюбинського “Тіні забутих предків” Мирослава Скорика та “Дві байки-сценки” для чоловічого тріо і симфонічного оркестру на слова Є.Гребінки автора цих рядків).

Композитор Юлія Діброва зазначила:

– “Музичні прем’єри…” – справжнє свято сучасної української музики. Особливо приємно те, що саме у Полтаві проходить ця творча акція, адже далеко не в кожному обласному центрі відбуваються подібні. Порадував рівень виконання творів сучасних композиторів симфонічним оркестром театру. Разом із глибокими естетичними враженнями не покидає гордість за ініціативну роботу організаторів творчої акції. Незважаючи на складне становище, в якому опинилося сучасне українське академічне мистецтво, вони практично виборюють право та можливість “жити” сучасній музиці та творам українських митців.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.