Завжди на крок попереду

– Юрію Петровичу, так би мовити, візитна картка Вашого господарства…

– Це майже 12 відсотків земель, які перебувають в обробітку компанії (понад 60 тисяч гектарів). У нас працює майже півтори тисячі постійного виробничого персоналу, однаково розвинені рослинництво й тваринництво, але за питомою вагою прибутків рослинництво має перевагу. Основні культури – озима пшениця, кукурудза і цукровий буряк. Вирощуємо переважно продовольче зерно, яке реалізується згідно з контрактами підприємствам харчової та переробної промисловості. Великі об'єми збіжжя йдуть на експорт. Тож робимо свій вклад у продовольчу безпеку країни і в зміцнення її експортного потенціалу.

– Нинішній рік був досить складним за погодними умовами. Які результати маєте в рослинництві?

– Урожай дещо менший, але за рахунок більшої закупівельної ціни плануємо вийти на очікуваний прибуток. У заліковій вазі ми отримали 55 центнерів з гектара озимої пшениці високої якості, 48 центнерів ячменю, 28 центнерів сої, 74 центнери кукурудзи, сподіваємося, що у підсумку будемо мати 500 центнерів з гектара цукрового буряку в заліковій вазі.

– Завдяки чому досягнуто такого результату?

– Перш за все – це людський фактор. У нас працюють добре підготовлені кадри, виплачуємо гідну заробітну плату, створюємо відповідні умови для роботи. В сезон високопродуктивна техніка працює цілодобово, тому на всіх виробничих підрозділах є готелі з усіма зручностями (душ, холодильники, пральні машини, телевізори), забезпечуємо працюючих багаторазовим харчуванням. Працюємо і з пайовиками. У нас одна з найвищих плата за оренду земельної частки – 5 відсотків (з урахуванням індексації). Активно співпрацюємо і з місцевою владою щодо соціального розвитку сільських територій. Укладені відповідні угоди з сільськими радами.

– Юрію Петровичу, девіз ПрАТ "Райз-Максимко": "Завжди на крок попереду". Як він матеріалізується?

– Це означає: техніка і технології – найкращі у світі. В першу чергу йдеться про чітке дотримання передових технологічних вимог. Насіннєвий матеріал у нас власного виробництва, вирощений на ділянках гібридизації спільно з компанією Monsanto. До речі, значна частина його йде на продаж і має широкий попит на агроринку. Далі – це науково обґрунтоване мінеральне живлення і система захисту рослин. Кожні два роки проводимо обстеження стану ґрунтів на наявність основних елементів живлення і відповідно до отриманого результату вносимо мінеральні добрива в необхідній кількості під запланований урожай. Це дає максимальну віддачу. Засоби захисту рослин у нас тільки відомих компаній, і винятково оригінальні препарати, які дають найкращий ефект, не створюють небажаного навантаження на рослини. На території нашого управління знаходиться міні-завод компанії "Байєр", де в автоматичному режимі йде приготування робочого розчину пестицидів, а електроніка сама контролює весь технологічний процес. Затрати зменшуються за рахунок застосування рідких і газоподібних добрив. Для їх внесення маємо в наявності спеціалізовану техніку канадського виробництва. Вся ґрунтообробна техніка, що стоїть у нас на озброєнні, – відомих іноземних компаній. Спосіб обробітку грунту – мінімальний або глибоке рихлення – визначаємо "персонально" для кожної культури. Свою роль відіграють й організація виробництва (у нас застосовуються відповідні системи навігації і контролю), й замкнутий цикл виробництва. Так, маємо свій елеватор. За обсягами разового зберігання (440 тисяч тонн зерна) це нині найбільший елеватор в Україні. Тут встановлене найсучасніше обладнання, що дає змогу доводити зерно до необхідних кондицій і продавати його споживачу. Власний цукровий завод, який постійно реконструюється, переробляє за добу 9 тисяч тонн сировини. А всього за сезон плануємо переробити майже мільйон тонн солодких коренів.

– На початку нашої бесіди Ви сказали, що в агроформуванні однаково добре розвинені й рослинництво, й тваринницька галузь…

– Тваринництво – це перш за все робочі місця, постійна зайнятість і стабільні фінансові надходження. Поголів'я худоби, яке перейшло до нас, не лише зберегли, а й збільшили. Нині маємо 6 тисяч голів ВРХ. Це переважно дійне стадо. Якщо торік отримали 5100 літрів молока на фуражну корову, то нині очікуємо до 6 тисяч літрів. Ферми обладнані молокопроводами, і молоко у нас лише вищого або першого ґатунків. Розвиваємо м'ясну галузь. Бичків реалізуємо по 450–500 кілограмів живої ваги на м'ясокомбінати холдингу. Добовий приріст – 700–900 грамів, до кінця року плануємо вийти на добовий приріст в один кілограм. Маємо власну свиноферму з хорошими економічними показниками. Починали з 200 голів, а нині там налічується близько тисячі. Комбікорми теж власні. Для цього є свої комбікормові  міні-цехи. Раціон харчування розробляється під певну групу тварин із механізованою роздачею корму.

– Динаміка розвитку компанії має свої виміри. Про більшість із них Ви вже сказали. А які перспективи?

– Нині значні кошти вкладаються в добудову елеватора та реконструкцію цукрозаводу. В планах компанії – спільне з іноземним інвестором і при підтримці держави будівництво на Полтавщині сучасного й потужного тваринницького комплексу на три тисячі голів дійного стада. Ми хочемо, щоб цей комплекс збудували на території Східного регіонального управління, для цього визначаємося із необхідними ділянками для забудови. Тож, як бачите, ПрАТ "Райз-Максимко" має чітко визначену стратегію розвитку і послідовно її реалізує.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.