І всі-всі Миколая люблять

Ця пісня звучала 19 грудня, в день Зимнього Миколая, і в затишній залі Полтавської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату І–ІІІ ступенів №1 ще до початку театралізованого свята. Атмосфера – справді казкова: діти в костюмах янголів обсипають гостей барвистим конфеті, на сцені – наче палац чарівної красуні-зими, де ось-ось розгорнеться дійство. Але перед тим їх щиро вітає зі святом голова обласної держадміністрації Олександр Удовіченко – з цим світлим, добрим днем, наголошуючи:

– Легенди, які живуть у народі, є підтвердженням того, що дорослі піклуються про дітей, у цей день розкриваються серця дорослих, і подарунки теж особливі – вони теплі й солодкі. А влада й надалі піклуватиметься про вихованців шкіл-інтернатів, дбаючи про те, щоб вони мали всі умови для повноцінного навчання й життя та перспективи на майбутнє.

У день улюбленого свята дітвори Святий Миколай завітав до вихованців Полтавської спеціалізованої школи-інтернату №2 І–ІІІ ступенів ім. Н.К. Крупської Полтавської обласної ради. Учні школи розповіли Миколаю про те, що були слухняними, намагалися добре вчитися і поводитися ввічливо. А ще побажали всім людям здоров’я і здійснення добрих справ. Гостям вони подарували власноруч зроблені сувеніри. Маленькі артисти в костюмах Снігуроньки, Сніговика, Принцеси, янголів підготували концертно-розважальну програму з піснями і віршами.

У школі-інтернаті нині навчаються 200 учнів, із них 65 – діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, 135 – діти пільгових категорій, розповіла директор закладу Алевтина Ключинська. Тут створено належні умови для їхнього навчання, виховання, проживання та оздоровлення. У дошкільному відділенні діє реабілітаційний центр. Для старших учнів впроваджується програма “Сходинки самостійності”, яка допомагає старшокласникам адаптуватися і підготуватися до самостійного життя.

З подарунками і привітаннями у святковий день до дітей завітали голова обласної ради Іван Момот, заступник директора департаменту освіти і науки ОДА Світлана Горбаньова.

– Ми прагнемо робити все для того, щоб ви мали змогу отримувати якісні знання, а педагоги працювали в хороших умовах, у сучасних класах. У день доброго і радісного свята хочу побажати вам щастя, здоров’я, здійснення мрій, – сказав Іван Момот.

Гості вручили усім вихованцям інтернату солодкі подарунки й листівки із привітанням Президента України Віктора Януковича.

… В інтернаті бувають чимало благодійників. Того дня із власної ініціативи дітям привезли подарунки й іконки Віктор і Лідія Григоренки із внучкою Аліною з Решетилівки. Вони розповіли, що в перші роки роботи інтернату тут виховувалися Віктор Григоренко та його брати – Анатолій і Олександр. Ця школа дала їм путівку в життя, і тепер дорослі люди відчувають потребу віддавати нинішнім вихованцям закладу часточку свого душевного тепла. Іван Момот відзначив велику роль такого зв’язку поколінь, високої духовності й традицій благодійності.

***

Напередодні свята привітали із днем Миколая учнів Полтавської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І–ІІІ ступенів заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль та заступник директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Світлана Горбаньова. Гості побажали усім здійснення мрій, радісного Різдва і щасливого Нового року, вручили солодкі подарунки.

***

Дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні в обласній дитячій лікарні, в онкогематологічному відділенні Полтавської дитячої міської лікарні, вітав у день Святого Миколая заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

***

Уже традиційно приходить Святий Миколай у Палац казок – разом із ним у Полтавському академічному обласному театрі ляльок вітав зі святом численних гостей – хлопчиків і дівчаток, які перебувають на обліку служб у справах дітей (а це – діти-сироти, діти, які позбавлені батьківського піклування, які виховуються у сім’ях опікунів, у прийомних сім’ях та дитячих будинках), – заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко. А гості прибули сюди з різних районів та міст області. Діти подивилися також новорічний спектакль “Морозенко” і, звичайно ж, одержали подарунки від обласної влади.

Святковий настрій панував і у Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. М.В. Гоголя. Тут відбувся концерт абсолютних переможців міжнародних конкурсів 2012 року зі шкіл естетичного виховання Полтавщини та симфонічного оркестру під керівництвом народного артиста України Віталія Скакуна “До Миколая на гостини – всі таланти Полтавщини”. Захід пройшов під патронатом голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, голови обласної ради Івана Момота.

Протягом нинішнього року виконавці та мистецькі колективи області неодноразово підкорювали творчі вершини різноманітних конкурсів та фестивалів не лише в Україні, а й далеко за її межами – в Болгарії, Фінляндії, Словаччині, Іспанії, Сербії. Найвищих нагород та звання абсолютних переможців були удостоєні 29 солістів та 14 мистецьких ансамблів. Привітав юних аматорів, вручив їм почесні грамоти та солодкі подарунки заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

– Ми пишаємося нашими юними талантами, які прославляють Полтавську область на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Розуміємо, що їхні досягнення – результат самовідданої праці та наполегливості. Хотілося б у цей святковий день побажати дітям міцного здоров’я, нових творчих звершень. Нехай Миколай Чудотворець охороняє їхній життєвий шлях, дарує благополуччя та радість родинам, – зазначив Валерій Пархоменко.

Почесні відзнаки облдержадміністрації та обласної ради також було вручено творчим наставникам юних талантів.

***

Надвечір так само традиційно у день Святого Миколая засяяла вогнями головна міська ялинка, встановлена на Театральній площі. Міський голова Полтави Олександр Мамай привітав дітей і дорослих, які взяли участь в урочистому дійстві. Сюрпризом для них став яскравий і тривалий феєрверк, а завершилося свято концертом творчих колективів міста.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.