Його дума, його пісня не вмре, не загине

Тож маємо гідно пошанувати 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Тому вже зараз триває обговорення тих заходів, які відбудуться в нашій області наступного року і на початку 2014-го. Про це йшлося на засіданні "круглого столу" в обласній державній адміністрації, у роботі якого взяли участь директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Микола Перепелиця, начальник управління культури Геннадій Фасій, науковці, краєзнавці, представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій. Вони обговорювали підготовлений проект плану основних заходів, до якого було внесено ряд суттєвих доповнень, прозвучало багато цікавих пропозицій.

Зокрема йшлося про те, що добре було б, якби кожен учень шкіл області мав змогу побувати в Каневі, в музеї й на могилі Т.Г. Шевченка. Наступного року планується розробити обласний туристичний маршрут "Шевченківськими місцями". Маємо як слід впорядкувати ці місця, встановити там пам'ятники й меморіальні дошки. Серед важливих – пізнавальні, виховні заходи, організація виставок, конкурсів творчих робіт учнів та студентської молоді, літературно-музичних вечорів, "круглих столів", читання творів Кобзаря. Так само необхідно подбати про створення нових фільмів, які залишаться у спадок нащадкам, про нові видання. Центр регіональних досліджень Полтавської області, наприклад, готує альбом із двох частин у подарунковому форматі, де, зокрема, буде розповідь про те, як полтавці збирали кошти на пам'ятник Тарасові Шевченку, про його перебування на Полтавщині. Планується також перевидання "Полтавської шевченкіани" Петра Ротача – ця енциклопедія уже стала бібліографічною рідкістю. На засіданні було обговорено 32 позиції проекту, який після внесення усіх пропозицій буде подано на розгляд сесії обласної ради на початку нового року.

Нагадаємо, що у червні 2011 року Указом Президента України було створено Координаційну раду з питань підготовки та відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Прийнято й відповідну постанову Кабміну.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.