Відлуння “Народної війни” на Полтавщині

“Боротьбу доводиться вести в основному не з бандами, а з усім місцевим населенням”, – так характеризував тогочасну ситуацію на українських землях Михайло Тухачевський, помічник командуючого Південним фронтом. Під час цієї боротьби радянські війська на захоплених територіях поводилися як окупанти, що особливо проявлялося у ставленні до населення.

Як розповів Роман Круцик, директор Всеукраїнського товариства “Меморіал” імені Василя Стуса, значна частина документів, на яких ґрунтується виставка, були віднайдені в центральних державних і обласних архівах країни та 18 регіональних архівах Служби безпеки України. Усього було зібрано та оцифровано понад 50 тисяч документів відповідної тематики.

На стендах виставки представлені найбільш резонансні документи, які раніше зберігалися під грифом “секретно” і лише нещодавно стали доступними широкому загалу. Основні розділи виставки мають назви: “Злочини ЧК”, “Більшовицькі грабежі”, “Нищення духовності”, “Злочин проти людяності”. На стендах – фото з архівів, протоколи слідчих, зведення НКВС щодо чисельності груп опору більшовицькому режиму.

Окремий стенд присвячено Полтавській області, де найбільш запекла боротьба з режимом тривала у Козельщинському та Глобинському районах. На Полтавщині було створено 165 повстанських загонів, 103 підпільні організації, армія отамана Левченка налічувала близько 10 тисяч осіб. Також на теренах Полтавщини діяли повстанські угруповання отаманів Махна і Григор’єва. За цей час у різних населених пунктах спалахнуло 29 селянських повстань.

***

Завдяки сприянню обласного осередку Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка виставка експонувалася і в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка. Відкрив її декан історичного факультету Петро Кравченко, наголосивши, що саме для студентів-істориків вона відкриває багато “білих плям” – свого часу заборонюваних до вивчення, замовчуваних сторінок у боротьбі українського народу за незалежну державу. Він надав слово голові Київської міської організації Всеукраїнського товариства “Меморіал” імені Василя Стуса Романові Круцику, який і розпочав ці дослідження визвольних змагань проти більшовицької окупації на території Східної, Центральної та Південної України. Адже досі більше відомо було лише про боротьбу УПА на західних теренах.

Розповідь Романа Круцика доповнив і наш земляк, дослідник історії України періоду Української революції 1917–1921 років та Другої світової війни, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України педуніверситету Віктор Ревегук. Побували на виставці науковці, представники громадських організацій та всі небайдужі до правдивої історії рідного краю полтавці.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.